5 tips voor het maken van pulled pork

Vlees is net als alle andere ‘food’ onderhevig aan trends en evoluties. Regelmatig duiken nieuwigheden op waarvan ik denk “mmh dat kan niet slecht zijn”. Eén van deze nieuwkomers is ‘pulled pork’. Ik proefde het voor het eerst op een streetfood festival. en recent pikte ik een hapje mee van Jamie Olivers’ variant in zijn restaurant Barbecoa.  Het was daar dat ik besloot op zoek te gaan naar een goed recept voor een lekkere homemade variant. Het resultaat van deze spannende zoektocht resulteerde in deze 5 tips :

1.Neem je tijd om je te verdiepen in een mooie traditie!
“Pulled meats”, waaronder “pulled pork” en “pulled beef” vinden hun oorsprong in het Zuiden van de VS, meer bepaald in North Carolina en Tennessee. Het vlees wordt bereid op een zeer specifieke manier, namelijk via “slow cooking”. Urenlang ligt het vlees gewikkeld in een kruidenmengsel op een lage temperatuur op de barbecue en wordt zo zacht dat je de malse, sappige en erg smaakvolle pluksels vlees letterlijk uit elkaar kan trekken. Doorgaans wordt er hiervoor een schouderstuk gebruikt, een minder populair deel van het dier dat op basis van deze kooktechniek een smakelijke bestemming krijgt.

2. Maak een leuke combinatie van zoete, pikante en rokerige aroma’s
Als je er Google en YouTubeop raadpleegt, kan je op het vlak van aromaten alle kanten op. Vaak maken ze een combinatie van zoet (met siroop, bruine suiker,…) en pikant (chili, paprika,…). Ook de zuiderse rooksmaak is een typisch element. Dit kan je makkelijk oplossen door het toevoegen van een Amerikaanse barbecuesaus. Over het toevoegen van ‘vocht’ zijn de meningen verdeeld. De ene zweert bij bier terwijl de andere houdt van cola of een andere frisdrank.

3. Ga op zoek het juiste stuk vlees

Voor het maken van pulled pork heb je in de eerste plaats een goed stuk vlees nodig. Het is zo’n stuk dat je niet zomaar in de toog van de beenhouwer vindt. Ik bestelde het een paar dagen op voorhand en had het geluk dat mijn beenhouwer speciaal voor mij een schouderstukje uitzocht. Grappig detail : toen ik hem vertelde dat het stuk vlees een paar uur in de oven vloog en ik het ging bereiden met Dr Pepper was hij helemaal het noorden kwijt.

4. Probeer dit ‘over the edge’ recept
Kiezen uit de talloze recepten was moeilijk. Ik ging terug naar de bron, naar een fantastische dame met een al even fantastische blog : Ree Drummond of beter bekend als The Pioneer Woman. Haar versie met Dr. Pepper overtuigde mij meteen…

Wat heb je nodig? 2 grote ajuinen, 4 wortelen, 1 grote varkensschouder, zout, peper, 2 blikken Dr. Pepper, 2 el bruine suiker en 1 blik  chipotle peppers in adobo sauce (als je dit niet vindt, kan je ook een potje chilisaus nemen), Heinz Barbecuesaus.

Hoe ga je te werk? Pel de ajuin en snij ze in 4 vier. Schil de wortelen en snij ze in grote stukken. Leg ze op de bodem van een grote ovenschotel. Kruid het vlees rijkelijk met zout en peper en leg het vlees op de ajuinen en de wortelen. Giet de inhoud van de chipotle peppersaus en de blikjes Dr. Pepper over het stuk vlees. Voeg de bruine suiker toe en roer nog even door de vloeistof.

Plaats een deksel op de kookpot en gaar het vlees voor minstens 6 uur op een temperatuur van 140 graden. Draai het stuk vlees regelmatig om zodat de marinade volledig zijn werk kan doen. Haal het vlees uit de marinade en doe de finale ‘pulled pork’ check. Neem 2 vorken en haal het vlees uit elkaar. Als het mooi ‘draadt’ is het helemaal voor mekaar. Leg het vlees terug in de marinade en werk voor serveren af met extra barbecuesaus.

Serveren? Met tortillas of in een simpele pistolet en vergezeld van sla, tomaten, kaas en een pittige saus.

IMG_8216

Geef een reactie

2 Comments

 1. 3.27.16
  Robin said:

  Je hebt mooie artikelen op je blog!

  Waar heb je het blik “chipotle peppers in adobo sauce” gevonden?

  • 3.27.16

   Eerlijk gezegd nergens. Noch bij Delhaize noch bij Carrefour. Ik denk dat je meer kans zal hebben bij een internationale supermarkt. Een potje chilisaus kan ook wonderen doen.