Over gestreken mastellen

Wat zijn mastellen? Mastellen lijken door hun gaatje in het midden op een bagel of een donut. Qua smaak zijn ze totaal anders. Ze worden gemaakt op basis van bloem, melk, boter, suiker en kaneel en hebben op het vlak van smaak wat weg van sandwiches of klaaskoeken. Als je goed zoekt, vind je ze nog bij bakkers in het Gentse of in ‘mijn’ Denderstreek. Ik mag mij gelukkig prijzen dat ik meerdere bakkers in de buurt heb die deze Vlaamse heerlijkheid nog maken en verkopen.

Wat doe je met mastellen? Ik doe er veel mee. Ik vind ze in de eerste plaats beter dan een gewone koffiekoek. Met wat goei boter vind ik ze hemels. Daarnaast zijn ze ook één van de ingrediënten van onze Oostvlaamse vlaai. Helemaal top is tot slot de gestreken variant. Gestreken? Ja. Je leest het goed. Als je een mastel doorsnijdt, insmeert met boter en belegt met kandijsiroop en bruine suiker heb je de basis voor een geweldige toast. Traditioneel neem je vervolgens wat bakpapier en jouw strijkijzer en strijk je de mastel. Moderner kan het natuurlijk ook in de toaster.

Variant? Nog lekkerder als je appel- of banaanschijfjes toevoegt.

 

Geef een reactie

2 Comments

  1. 1.26.16
    Billy said:

    ik zal ze eens proeven als ik nog eens in “jouw” Denderstreek kom… 🙂