Jannekes gnocchi met ragù van ossenstaart

Beste Janneke,

Ik weet het. Ik val in herhaling als ik zeg dat ik wild ben van jouw boeken. Onlangs kocht ik de nieuwste ‘Pasta, risotto & gnocchi’. Ik schonk mij een glas wijn in en ging gefascineerd en met de nodige “ooh’s en mmmh’s” van recept naar recept. Ik duidde met stip één recept aan en ging ik op zoek naar het hoofdingrediënt : ossenstaart. Onze beenhouwer moest even grijnzen en vroeg zich meteen af wat ik hiermee ging toen. Toen ik zei dat het lang in oven moest en ik er gnocchi ging bij maken was hij helemaal in het noorden kwijt :-). Gelukkig had hij ‘mijn pièce de résistance’ en kon ik aan de slag. En ja, Janneke. Ik heb genoten van elke stap : van het aanbakken van de staart, de geur van de ragù in de oven tot het rollen van de gnocchi. Om dan nog maar te zwijgen over de smaken die in dit gerecht verenigd worden.

Dikke duim & pluim!

Anniek

Wat heb je nodig?  

Voor de gnocchi : 500 g bloemige aardappelen, 1 eidooier, 150g bloem en een handvol basilicumblaadjes.

Voor de ragù : 3 el olijfolie, 1 ossenstaart (reeds in stukken gehakt), 1 ajuin, 3 knoflooktenen, 200ml rode wijn, 1 dikke korst Parmezaanse kaas, 2 blikken gepelde tomaten en 3 takjes tijm.

Hoe ga je te werk?  

Neem een grote braadslede en verhit er de olijfolie in. Bak de ossenstaart langs alle kanten bruin aan. Haal het vlees uit de pan en hou het even opzij. Fruit in het braadvocht de ajuin en de look  aan. Voeg de tomaten en de rode wijn toe. Kruid af met tijm, peper en zout en zet het vuur uit.

Voeg de ossenstaart bij de tomatensaus en zorg voor wat extra smaak met de korst Parmezaanse kaas toe te voegen. Verwarm de oven op 120 graden en laat de staart voor een paar uurtjes (3 à 4 uur) heerlijk pruttelen. Geniet ondertussen van de heerlijke geur in huis.

Laat de stoofpot nadien wat afkoelen en haal het vlees van het bot en rafel ze verder uit in kleine stukjes. Voeg ze weer bij de tomatensaus en laat het vlees heerlijk verder trekken.

Maak ondertussen de gnocchi klaar. Was de ongeschilde aardappelen en laat koken in gezouten water. Pel de aardappelen als ze gaar zijn en laat afkoelen. Plet de aardappelen en maak een aardappelbergje met een gat in het midden.

Doe het geklutste ei erin, wat zout erbij en begin met bloem toe te voegen. Doe dit in fases. Tijd om te kneden. Zolang je kneedt, moet je nu en dan bloem toevoegen.  Voeg de fijngesnipperde basilicumblaadje toes.Laat de pasta even rusten als hij klaar is.

Snijd een stuk van je deegbol en maak er een lange slang van. Snijd de slang in kleine partjes van ongeveer 2 cm lang en bestrooi met bloem. Rol de stukjes over een vork zodat je een krul krijgt.

Kook de gnocchi’s, voeg zout en eventueel wat olie toe. Zodra de pasta naar boven komt zijn de gnocchi’s klaar. Giet af en roer meteen wat zout onder de pasta zodat het geheel niet kleeft.

Uit het boek ‘Pasta, risotto & gnocchi’ van Janneke Philippi

Geef een reactie

3 Comments

 1. 11.10.15

  Mmm gnocchi, nog nooit gemaakt. Zal ik op ‘het lijstje’ zetten. Waarom denk je dat je de aardappelen nadien moet pellen? Voor de smaak?

 2. 11.11.15

  Inderdaad. De aardappelen worden ongeschild gekookt en nadien gepeld. Stomen van patatjes is nog beter.

 3. 4.27.16
  Claudia said:

  Ik maakte vorige week ragù van ossenstaart naar recept op blog van alle dagen honger…5 uur op 150°C…saus (rode wijn en tomatenpassata) was bijna uitgekookt en vlees was heel zacht maar al wat aan de droge kant. Het leek met dat dat op 120°C toch veel beter zou zijn…Merci voor die bevestiging! 🙂 Volgende keer probeer ik dit recept! x