In de leer bij Dominique Persoone

Geef toe.  Je wordt niet elke dag uitgenodigd op ’t Paleis en als de koning dan niet de stijve hark blijkt te zijn maar een geweldig rock&roll-gehalte heeft, ben je er natuurlijk als de kippen bij om je door Dominique Persoone himself te laten inwijden in de wondere wereld van honing.

Geheel tegen het protocol kwam ik een half uur te laat op het paleis aan. De poort was al dicht maar na een simpel telefoontje kwamen de koning en zijn sympathieke lakei de  imposante poort opendoen. Na een glaasje heerlijke – gebrouwen door vader Persoone- honingwijn kwam ik blijkbaar net op het meest wilde moment binnen : de sappige uitleg over het wilde liefdesleven van de bijen. Nadien volgde het mooie verhaal van  hoe hij samen met zijn vader Frank en zoon Julius de imkerkunst onder de knie kreeg en ook hoe hij ook hier op zoek blijft gaan naar producten van topkwaliteit.
Na het zien van de eerste aflevering  van The Honey Project was het tijd voor het echte werk : honingpralines maken. De meester deed het eerst even voor en demonstreerde ‘meesterlijk’ hoe je de onderste laag van een praline maakt. Daarna was het mijn beurt en ja – je kan het al raden- ik  ging vreselijk de mist in. Mijn handen en de vloer van het immer cleane atelier hadden meer chocolade dan de mal.  Na een halfuurtje afkoelen ging ’the making of’ verder met het vullen van de pralines : eerst met  honing en nadien met gananche. De uitleg over het ‘bedienen’ van de spuitzak zal mij altijd bijblijven. Dominique vergelijkt een spuitzak met een auto. De bovenkant is de motor, de plaats waar je kracht moet opzetten terwijl de punt het stuur is en helpt om de richting te bepalen. Als afsluiter probeerden wij het nog eens -deze keer met meer succes-  onder de chocoladewaterval. Na een twee ‘cool down’ volgde het spannendste : het uit de vorm halen en het volgens de regels van de kunst in onze eigen pralinedoos stoppen.

Dominique,  tot slot wil ik je van harte bedanken voor alles!

Je bent voor mij dé verpersoonlijking van creativiteit. Jezelf én chocolade heruitvinden is haast jouw tweede natuur geworden. Ik ben fan van het eerste uur en word keer op keer verrast door al jouw creaties. Jouw winkels bezoeken is voor mij als naar een pretpark gaan. Genieten doe ik keer op keer bij het zien van al jouw nieuwe meesterwerken.

Verder wil ik jou ook een dikke pluim voor jouw boek ‘Shock o Latier’ geven. Als verzamelaar van kookboeken kan ik vergelijken. Jouw boek ziet er niet alleen leuk en geweldig uit. De recepten en ideeën zijn hier in huis al veelvuldig uitgeprobeerd. Manlief is – hoe kan het ook anders – een geweldige fan én maker van jouw black boobies terwijl mijn dochters graag teruggrijpen van jouw -geweldig in zijn eenvoud- recept van chocoladepudding.

Tot slot nog een dikke merci voor jouw gastvrijheid en jouw toegankelijkheid. Je bent een voorbeeld of om het in bijentermen te zeggen je bent bij-zonder…

Geef een reactie

5 Comments

 1. 6.22.15

  amai, hier word ik toch wel een beetje jaloers van hoor!
  super leuk dat je dit mocht meemaken!
  liefs

 2. 6.22.15

  Njammie! Nog altijd spijt dat ik er niet bij kon zijn. Het ziet er echt super en vooral erg lekker uit! 🙂

  • 6.22.15

   Was echt de moeite zo’n event waar je nog moeite voor doet…temeer omdat Dominique zo’n geweldige kerel is