Pistolet Original

Er zijn zo van die concepten die ik liever zelf bedacht had. Neem nu Pistolet Original aan de Brusselse Zavel. Op één van mijn zomerse wandelingen doorheen onze hoofdstad ontdekte ik bij toeval deze hippe broodjesbar. Ik stapte binnen en had al meteen een waw-gevoel. Het interieur is helemaal mijn ding : een frisse combinatie van rood-wit en heerlijk authentiek meubilair doen je meteen goesting krijgen. Echt top is verder de grote stenen tafel belegd met kleine mozaïektegeltjes en leuk ‘eetbaar’ beleg.

Alles draait er- je kan het al raden- rond ‘onze pistolet’. ‘Ons’ om te wijzen op het Belgisch karakter want de pistolet met zijn inkeping in het midden en zijn lichte maar stevige kruim is een echte Belgische specialiteit. De naam zou afkomstig zijn van ‘pistool’ wat dan weer een oude munt was aldus hun website. Naast een vernieuwend broodjesconcept is Pistolet Original ook een leuke kruidenierswinkel met tal van Belgische lekkernijen en streekspecialiteiten. Je vindt er alles onder één dak. Aan de toog of op het terras kan je genieten van een origineel belegde pistolet terwijl het winkeltje je dan weer meeneemt doorheen onze rijke culinaire cultuur.

Zwaar onder de indruk van het concept nam ik te weinig tijd om de menukaart uit te pluizen en ging ik resoluut voor de klassieker : een pistolet met gehakt en pickles. Lekker maar vergeleken met de andere specialiteiten op de kaart heel braafjes. Ik moet beslist nog eens terug om één van de andere als ‘de bloempanch met gekarameliseerde appeltjes’ of de pistolet met garnaalkroket uit te proberen.

Kortom Pistolet-Original is meer dan broodjeszaak. Het is een eerbetoon aan één van onze klassiekers en voorbeeld van ‘real food’. Je kan er op een toplocatie genieten van heerlijk krakende pistolets en kiezen uit subliem ‘beleg’ van grootmeesters als Hendrick Dierendonck en Julien Hazzard.  Topchefs Pierre Wijnants en Freddy Vandecasserie leverden met plezier hun  culinair advies en regelmatig zorgen gerenommeerde chefs  voor een specifieke Pistolet-Original creatie waardoor de eenvoudige pistolets de eer krijgt die hij verdient.  Doe zo voort en olé pistolé !

Pistolet Original Joseph Stevensstraat 24-26, 1000 Brussel