Onze vriend Hendrick’s

Een echte vriend des huizes, dat is Hendrick’s. Blinken doet hij in onze drankenkast. Lachend kijkt hij  ons steeds aan. Met een knipoog nodigt hij ons uit om even bartender te spelen en van simpele  gin-tonic tot een sprankelende combinatie met champagne  maakt  hij er steeds een feest van.

Voor zij die onze  Schotse vriend nog niet kennen, even het gat in jullie culinaire cultuur opvullen 🙂 Hendrick’s gin is “ the most unusual gin en “not for everybody”. Het zalige goedje wordt gedistilleerd in Schotland – wat uitzonderlijk is-  en de makers hechten veel waarde aan de sublieme en uitzonderlijke kwaliteit van ingrediënten. Zo  gebruiken ze  een  bijzonder palet van smaken afkomstig  van 11 planten  uit alle hoeken van de wereld. Onder meer  de Belgische komkommer en de Bulgaarse rozenblaadjes geven deze gin een bloemig aroma. Bovendien wordt Hendrick’s Gin met de hand en  in kleine hoeveelheden van 450 liter per keer gemaakt.

Nu de tijd van terrasjes doen echt voorbij is ruimen de frisse cocktails plaats voor een hartverwarmende Hendrick’s Gin. Verwarmend. Dat mag je best letterlijk nemen, want wist je dat Hendrick’s Gin zich uitstekend leent tot het bereiden van een echte hot punch? Dit recept is gebaseerd op een oud recept uit ‘Drinking with Dickens’ (1850), een receptenboekje van de hand van Cedric Dickens, de achterkleinzoon van de vermaarde Charles Dickens (Oliver Twist, A Christmas Carroll, …). Het was Charles Dickens zelf die die drankje voor het eerste bereidde en tijdens het schenken aan zijn vriend David Copperfield de historische woorden sprak: “Punch, my dear Copperfield, like time and tide, waits for no man.”

Wat heb je nodig? 

Materiaal : een kookpot, een gasvuur, een snijplank en een scherp mes

Voor de punch :  (lichtjes gewijzigd tgo. de 1850-­versie) – goed voor zes kopjes: 70 cl Hendrick’s Gin, 70 cl Madeira wijn, 3 kruidnagels, snuifje nootmuskaat (vers geraspt),25 g kaneelpoeder, 1 kaneelstokje, 50 g bruine suiker, 6 grote citroenschillen, 1 grote sinaasappelschil, 1⁄2 verse ananas, in stukjes gesneden vier eetlepels honing, sap van twee limoenen en 9 jeneverbessen

Wat heb je nodig? Meng alle ingrediënten in een grote pot. Warm op tot 50°C à 60°C en laat een half uur tot een uur lichtjes sudderen. Tijdens het koken zal de smaak veranderen. Proef daarom regelmatig, en voeg smaak toe zoals je het zelf wenst. Pas de zuur/zoetbalans aan door er extra honing of limoen aan toe te voegen. Serveer warm in theekopjes.

Je kan deze punch ook koud drinken en opnieuw opwarmen. Dat laatste zal de smaak nog intenser maken. Hoe meer je de punch kookt, hoe intenser de smaak. Cheers !

Bedankt  Hendricks’ en Oona voor  het inspirerend moment!

Geef een reactie

2 Comments

  1. 11.7.13
    Mélanie said:

    Dit MOET ik ook eens proberen 🙂