Over pannenkoeken en pancakes….

Omdat pannenkoeken voor ons hét synoniem van gezelligheid zijn, hielden wij zondag al een  Lichtmis-feestje. Laure zocht – lees pinterest-te – leuke receptjes bij elkaar, ik haalde  verrassende ingrediënten – als kokos, karnemelk en limoen- in huis en sloeg aan het bakken. Beginnen deed ik met een klassieker de “boerinnenbond-pannenkoeken” met veel kinnekes-suiker….

Wat heb je nodig? 200 g zelfrijzende bloem, 1/2 liter melk, 30 g fijne suiker, 1 pakje vanillesuiker,  4 eieren, scheut olie of boter.

Hoe ga je te werk? Zeef de bloem in een kom en voeg de suiker toe, maak een kuiltje in het midden en voeg hier de eieren aan toe. Voeg de melk toe en klop het deeg tot een glad mengsel. Laat het deeg een kwartiertje rusten en begin aan de leuke maar lange bak-tijd.

Echt verrassend, sexy én de favoriet van onze gasten waren de lemon pancakes met bosvruchten.

Wat heb je nodig? 100g bloem, 40g suiker, 1 en 1/2 tl bakpoeder, een snuifje zout, 75cl karnemelk, de zeste van 2 biolimoenen, 20cl limoensap, 1 ei, 1 zakje vanillesuiker en 200g bosvruchten (diepvries in de winter, vers in de zomer)

Hoe ga je te werk? Meng eerst alle droge ingrediënten goed door elkaar. Voeg nadien alle ‘natte’ ingrediënten erbij en meng vervolgens alles goed tot je een glad mengsel bekomt. Laat het deeg een kwartiertje rusten en begin dan met bakken. Maak de pan goed warm, vet in met boter of olie en gebruik een sauslepel om de juiste maat te ‘doseren’. Maak een kleine cirkel van het deeg (van ongeveer een halve centimeter dikte) , decoreer met enkele bosvruchten en bak ze langs beide kanten goudbruin.

Ook de  ‘Coconut Pancakes’ op basis van karnemelk en  kokos(melk) zijn een verrassende én zeker uit te proberen combinatie….

Wat heb je nodig? 160g bloem, 2 el suiker, 1 tl bakpoeder, een snuifje zout, 50g gemalen kokos, 1 ei, 75cl karnemelk, 100cl kokosmelk en wat kokosschilfers voor de decoratie.

Hoe ga je te werk? Meng eerst alle ‘droge’ ingrediënten door mekaar. Voeg alle ‘natte’ ingrediënten erbij en meng goed tot je een glad mengsel bekomt. Laat het deeg een kwartiertje rusten en begin dan met bakken. Maak de pan goed warm, vet in met boter of olie en gebruik een sauslepel om de juiste maat te ‘doseren’. Maak een kleine cirkel van het deeg (van ongeveer een halve centimeter dikte) en bak ze langs beide kanten goudbruin.

Serveren? Met kokosschilfers (verkrijgbaar bij Delhaize), custard of gewoon met suiker.

Met dank aan Delhaize voor de leuke bakspullen en lekkere ingrediënten.

 

2 Comments

  1. 1.31.13

    Dat ziet er lekker uit! Hier in huis is Lichtmis een belangrijker feest dan Kerstmis. Wij eten ze gewoon met citroen en een ietsiepietsie suiker.

Comments are closed.