Les gaufres & les Ch’tis

Sinds vorig jaar hebben wij het geluk dat één van onze vrienden in Le Nord woont. Ze ruilde haar Belgische woonst in voor een charmante boerderij (met gite) in de buurt van Le Toucquet. Redenen genoeg om af en toe een uitstapje  -lees een culinaire uitwisseling – naar het land van les Ch’tis te maken.

Ik weet nog hoe wij de eerste keer afspraken in het plaatselijke café. Meteen werden wij ondergedompeld in de Franse cafécultuur. Een pint gaan pakken is er haast uitsluitend een mannenzaak. Er wordt gekust of toch minstens handje geschud als je je entrée maakt. Zo’n dorpscafé verkoopt ook meer dan drank alleen. Tabak, loterijbiljetten, kranten,…het gaat er allemaal vlotjes over de toonbank. Omdat het café de enige ‘commerce’ is in het dorp kan je er op bepaalde dagen ook je brood, kaas en zelfs kartons champagne laten leveren.

Ook een bezoek aan de plaatselijke markt staat dan altijd op het programma. Bij het zien van de ‘produits du terroir’ en het kleurrijke groenten- en fruitaanbod krijg ik een instant vakantiegevoel. Onlangs ontdekte ik er een geweldig wafelkraam waar men ter plaatse  kleine wafeltjes bakt en vult met een smaak naar keuze. Omdat ik niet kon kiezen tussen vanille, mokka, framboos speculoos, choco,…kocht ik een stukje van elk.