Salade ‘beste maatjes’ met appel en currymayonaise

Er was een tijd dat ik ‘Hollandse maatjes’ maar oubollig vond. Ik associeerde ze met viskramen, schreeuwerige verkopers en veel te veel ajuin. Gelukkig heb ik tegenwoordig een ander beeld van onze Nederlands vriendjes. Meer nog, ik vind het zelf leuk om er culinair aan de slag mee te gaan. Vandaag ging ik daarom uitgebreid culi- shoppen bij één van mijn favoriete viswinkels, Vishandel Boel in Aalst. Naast hun ruim aanbod ben ik altijd verrast over de versheid van hun assortiment en weet ik hun advies best te appreciëren. Dat de maatjes er weer zijn, zal vandaag geen enkele klant of voorbijganger ontgaan zijn. Naast vlaggetjes, affiches, prijsde ook het stoepbord de visjes aan. Ik ging ook door de knieën en maakte er deze salade van…

Wat heb je nodig? 6 Hollandse maatjes, 2 granny smith appels, peper, zout, 1 eidooier, 1 kl mosterd, sap van 1 citroen, maïsolie, 1el currypasta, 4 gekookte aardappelen en een ruime portie jonge sla.

Hoe ga je te werk? Was de appels grondig maar schil ze NIET. Snij ze op een mandoline in fijne julienne. Besprenkel ruim met citroensap. Kruid een beetje met peper en zout. Reinig de maatjes, verwijder de graatjes en snij in stukken van 4 à 5 cm. Bewaar zeer fris. Maak een stevige mayonaise, kruid niet te sterk. Werk af met currypasta. Leg vervolgens de sla op de borden, verdeel er de maatjes, de aardappelschijfjes en de appelstukjes over of doe het op een andere manier zoals ik (zie foto). Werk af met de curry-mayonaise en geniet met een borreltje van deze heerlijke seizoenssalade.

Geef een reactie