Carpaccio van gestoomde kip met gandaham en appelcrème

Deze verrassende carpaccio was de absolute topper op ons voorbije tuinfeest.  De aparte smaakcombinatie (kip met rauwe ham en een pittige dressing met een zachte appelcrème) kon iedere gast zo bekoren dat er na het feestje geen enkel overschotje te bespeuren was… 

Wat heb je nodig?Voor de carpaccio : 2 kipfilets, 1 blaadje laurier, 1 ajuin, 2 teentjes knoflook, 1 citroen, 1 takje tijm, 12 olijven, 1el kappertjes, 1dl olijfolie, 1dl witte wijn.
Voor de appelcrème : 4 appels (Golden), 1 stengel citroengras, 1 vanillestok, 180g boter. Voor de afwerking : 100g Gandaham, olijven, kappertjes en wat basilicumblaadjes.

Hoe ga je te werk? Voor de dressing : hak de ajuin en de knoflook fijn. Schil de citroen en snij het vruchtvlees in stukjes. Verwarm de olijfolie en voeg er de ajuin, de knoflook en de citroenpartjes bij. Roer goed en doe er vervolgens de tijm, de olijven, de citroenschil en de kappertjes bij. Laat alles goed pruttelen en blus met de witte wijn. Laat deze saus afkoeken, doe je ze een zeef en kruid af met peper en zout.

Voor de gepocheerde kip : kruid je de kipfilets en pocheer je ze gedurende 10 minuten in water met een flinke snuif zout en een laurierblad. Check of de kipfilets gaar zijn (ze moeten echt wit zijn) en laat ze afkoelen.  Nadien snij je het in ultradunne sneetjes.

Voor de appelcrème : Schil de appels en snij ze in kleine partjes. Stoof de appels gaar samen met het doorgesneden citroengras en de geopende vanillestok. Voeg 30g boter toe, verwijder de vanillestok, het citroengras en mix de appelmoes fijn in de blender samen met de rest van de boter. Haal de compote tot slot door een zeef tot je een echte creme bekomt. (deze creme kan je ook perfect combineren met gebakken pens)

Voor het dresseren : leg je afwisselend kip, Gandaham, kappertjes, olijven,…en werk je alles af met de dressing en de appelcrème.

Geef een reactie