Kabeljauw in een spekjasje met erwtencoulis

Dit was vorige week het succesnummer van onze kookles. Naast de perfect gebakken kabeljauw was het vooral het soepje van erwt dat iedereen deed watertanden. Bovendien zag het soepje er heel frivool uit en kan je het mooi presenteren op een diep bord. Spijtig genoeg heb ik vooral genoten en geen foto’s van dit gerechtje genomen.

Wat heb je nodig? 4 kabeljauwhaasjes (kan ook met zalmhaasje), 16 flinterdunne plakjes ontbijtspek, 4 dl kippenbouillon, 2 takjes tijm, 2 laurierblaadjes, 2 teentjes knoflook, 4 wit van prei, 4 sjalotten, 1200g erwtjes (diepvries), 400g sluimerwten, 80 g boter, peper en zeezout en enkele takjes rucola

Hoe ga je te werk? Snij de kabeljauwhaasjes in drie gelijke stukkenen bestrooi ze lichtjes met zeezout. Zet de kabeljauwhaasjes 20 minuutjes in de frigo. Dep de kabeljauwhaasjes goed droog met keukenpapier en kruid ze met peper van de molen. Wikkel de kabeljauwhaasjes in een of meerdere plakjes spek. Snijd de sluimerwten in julienne en blancheer zeer kort in gezouten water. Verfris in ijswater. Breng de bouillon aan de kook met de tijm, laurier en knoflook. Stoof de sjalot aan in wat boter, voeg de prei toe en laat alles stoven onder deksel tot het geheel glazig wordt. Voeg de erwten en de gezeefde bouillon toe. Breng het geheel even aan de kook. Mix alles toe een puree. Breng op smaak met peper en zout.

Bak de kabeljauwhaasje rondom aan in wat olijfolie. Zet de kabeljauwhaasjes 5 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C. Warm de julienne van sluimerwten op in boter en kruid met peper en zout. Doe wat puree in een diep bord, schik er de sluimerwten over, leg er een stukje kabeljauwhaasje op en werk af met een takje rucola.

Geef een reactie