Frivool trio van tonijn (gebakken en tartaar)

Als de liefde van de man dan toch door de maag gaat, waarom gaan wij dan nooit samen naar de kookles?” Deze pertinente vraag van manlief inspireerde mij vorig jaar voor een originele bijeenkomst van onze kookclub: de Mega Tête-à-tête. Het principe was eenvoudig (en achteraf bekeken, zeer manvriendelijk): de vrouwen koken onder deskundige begeleiding en de partners hoeven enkel hun benen onder tafel te schuiven. Als dat geen teken van liefde is…

De reacties van onze leden waren enthousiast en we konden al snel rekenen op 26 inschrijvingen. Maar veel volk bekent natuurlijk ook meer werk… We spendeerden meer dan een halve dag aan onze boodschappen en nog eens zoveel aan onze locatie in de juiste stemming brengen. Maar dé grote uitdaging van de avond bleek het menu rondkrijgen. Onze chef koos namelijk voor een mooi evenwichtig maar wel arbeidsintensief menu. Ik geef jullie graag de details van het voorgerecht : een duo van tonijn met een tartaar van kumato-tomaat.

Wat heb je nodig? 1 kg verse tonijn, 1 busseltje lente-uitjes, 5 kumato(tomaat), 3 dl ketjap manis, 1 kl worchestershire saus, 1 el sojasaus, 3dl sojasaus, pezo , 1el arganolie, 1el geroosterde sesamzaadjes, 1 el wasabi, 10 rauwe kwarteleieren, 1 dl room, 1 sjalot, 10 kleine hotelbroodjes, 1 el mascarpone, wakame zeewiersalade, 1 limoen

Hoe ga je te werk? Ontpit de kumato en snij in zeer kleine brunoise. Voeg een fijngesnipperd sjalotje toe en breng op smaak met sojasaus (1el) en arganolie. Kruid met pezo. Bewaar in de koeling.

Versnijd de tonijn in mooie stukken van 1 à 1,5 cm dikte, bewaar in de koeling. Snij de overblijfsels in kleine blokjes. Voeg het fijngesneden wit van 3 lente-uitjes toe en smaak af met worchestershire saus. Kruid met pezo en voeg evt een mespuntje wasabi toe. Meng de wasabi met de lobbige room en de mascarpone. Voeg het sap van de limoen toe. Kruiden met peper en zout.

Laat de ingrediënten (3dl sojasaus, 3dl ketjap manis) voor de saus inkoken tot ze een beetje stroperig wordt.

Bak de broodjes in een oven van 200°C gedurende de aangegeven baktijd. Verhit een grilpan en gril hierin de tonijnsteaks zeer kort langs twee zijden. Kruiden met zwarte peper. Bewaar in een oven van 60°C.

Maak een quenelle van de tonijntartaar en werk af met een plukje wakame.

Snij de kwarteleitjes voorzichtig door en vang het eitje op in een glaasje. Breng een pan met water en een scheut azijn aan de kook. Pocheer hierin de eitjes 20 à 30 seconden. Haal met een schuimspaan uit en laat drogen op een handdoek. Leg voorzichtig in het glaasje met de kumatotartaar.

Tot slot kan de mise-en-place beginnen : met een eerst de kort gegrilde tonijn en de ingekookte sojasaus, daarnaast het glaasje met de kumatotartaar en het kwarteleitje, een toef mascarpone-room en als laatste de tartaar van tonijn met zeewier.

Smakelijk en een toost op de liefde…

Geef een reactie