Chutney met ananas, mango en kiwi

Wat doe je op een zuiderse markt? Ja, veel fruit en groenten kopen en dan ermee creatief aan de slag gaan. Een klassieker die dan al jaren standhoudt, is die van chutney. Eens je het principe en de verhoudingen doorhebt, kan je eindeloos variëren. Na uitgebreid geëxperimenteer vind ik deze versie veruit de beste.

Wat heb je nodig? 1 ananas, 1 mango, 3 kiwi’s, 2 sjalotten, 200g gedroogde abrikozen, 3 el amandelschilfers, 5 el witte wijnazijn, 150g rietsuiker, 1 mespunt cayennepeper, 1 mespunt nootmuskaat en het sap van 1 citroen.

Hoe ga je ter werk? Snij het fruit in kleine blokjes. Snipper de sjalot fijn en doe alles in een vuurvaste kom. Stoof lichtjes aan en voeg de wijnazijn, het citroensap, en de kruiden toe.Laat een 2O-tal minuten pruttelen en voeg op het laatste de amandelschilfers en de gedroogde abrikozen toe en laat dan nog een vijftal minuutjes stoven.

Lang leve de chutney
Chutney = een pracht van een begeleider bij een zacht gegaard varkenshaasje, bij een stevig grillgerecht of een smeuïge herfstschotel. Veel succes ermee…
Chutney = een uitnodiging om de variëren. Aarzel dus niet om ook andere fruitsoorten te gebruiken. Appels, sinaasappels, perziken, meloenen…de groenteboer kan er alleen maar beter van worden.

Geef een reactie