Gravad lacks of gemarineerde zalm

Gravad lax is dé klassieker uit de Zweedse keuken én mijn absolute favoriet. Er gaat niets boven de homemade variant geserveerd met dille-mosterdsaus en brood . Gravad lax letterlijk vertaald betekent ‘begraven zalm’. Vroeger werd de zalm gemarineerd met suiker, zout en dille en dan voor 2 dagen begraven in de grond. Putjes maken in de grond dat doe ik niet meer, marineren, goed inpakken en af en toe keren dat wel.

Wat heb je nodig? Een volledige zalm (zonder graat maar met vel) en afhankelijk van het gewicht voorzie je per 500g zalm 60g grof zeezout, 60g suiker, 1/2 el geplette peperkorrels, 1 dl verse fijngesneden dille.

Hoe ga je te werk? Meng voor de marinade het zout, de suiker, de dille en de geplette peperbolletjes, leg de zalm op een 3-tal vellen alu-folie en zorg ervoor dat je hem straks volledig kunt inpakken. Beleg vervolgens het ene stuk van de zalm met de marinade en leg het andere stuk zalm op. Vouw de alu-folie dicht en verpak de zalm. Tot slot leg je de zalm in een grote schaal en bezwaar je de vis (met planken, stenen). Keer de zalm om de 12u en laat minstens 48u marineren

Serveertips? Met gravad lax kan je alle kanten uit : Als voorgerecht met de komende feestdagen of als een stevige hoofdmaaltijd met brood en rauwkost. Hoe je het ook serveert, de zelfbereide mosterd-dille saus is onmisbaar.

Mosterd- dille saus :

Wat heb je nodig? 1dl Zweedse mosterd (verkrijgbaar in de Ikea Foodstore), 1/4dl suiker, 1/4dl ahornsiroop, 1/4dl archacide-olie, een scheutje rode wijnazijn, 2el room, 3el verse dille.

Hoe ga je te werk? Meng de mosterd, de suiker en de siroop goed door mekaar. Voeg nadien de azijn en de olie toe en werk af met heel veel dille.

Geef een reactie