Een hongerke in Lissabon

Wat heb ik toch last van extreem uitstelgedrag. Al maanden wou ik een blogpost over mijn favoriete adresjes in Lissabon schrijven. Week na week stelde ik het uit. Maar vanaf nu kan ik het van mijn to do-lijstje schrappen. Hier is voor jullie het relaas van mijn hongerke in Lissabon. Eén ding kan ik je al garanderen : je blijft er vooral niet op je honger zitten…

Open de jacht op de beste ‘Pastéis de nata’

Lissabon is dé stad van het wereldberoemde custardtaartje. Je vindt ‘ pastel (enkelvoud) of ’pastéis (meervoud) haast letterlijk op elke straathoek. Probeer en proef (ze niet allemaal 😊) zou ik zeggen. Maar koop ze vooral op plekken waar je ze letterlijk uit de oven ziet komen. Anders loop je een groot risico op taaie taartjes. Manteigaria, een bakkerij op Time Out Market kan ik alvast aanbevelen. De pastéis worden er voor je neus gemaakt en je kan ze er kraakvers proeven. Zet ook een bezoek aan Pastéis de Belém op je lijstje. Het is wat “een fabriek” maar gezien hun lange geschiedenis, de unieke locatie én dito beleving moet je deze bakkerij beslist bezocht hebben.

Boek een tafeltje in één van de restaurants van José Avillez

Wij hebben de creatieve horeca-concepten van Sergio Herman, Portugal heeft die van José Avillez. Deze tweesterrenchef heeft naast zijn gastronomisch restaurant Belcanto ook een zaak (of beter gezegd vier zaken onder één dak)  in Lissabon. In een indrukwekkend pand brengt hij in Bairro do Avillez een ode aan de echte Portugese keuken. Alleen al door de zaak lopen – van het gezellig terras, langs de toog door de gezellige ‘Taberna’ tot aan de mysterieuze deur van Mini Bar- gaf mij zomaar een culinair pretparkgevoel. Om dan nog maar te zwijgen van de ervaring die ons te wachten stond in het mysterieuze concept van Mini Bar. Een restaurant ‘waar niets is wat het lijkt’ moet je beslist eens uitproberen.

Geef je ogen de kost bij Time Out Market

Wil je één van de mooiste foodhalls van Europa bezoeken? Ga dan zeker naar TimeOut Market. Je zal waarschijnlijk alleen maar beamen wat Lonely Planet ooit over de wondermooie foodmarkt schreef. Time Out maakt deel uit van Mercado da Ribeiro. Naast het klassieke marktgedeelte (met vooral groenten en fruit) is TimeOut Market eerder een groot overdekt restaurant. De betere chefs van de stad kregen er onderdak en bieden een bijzonder gevarieerd aanbod van gerechten aan. Ook als je een dorstje hebt, word je er uitgebreid op jouw wenken bediend. Bezoek Time Out Market ’s middags voor een uitgebreide apero / lunch.

Ga kleurrijk en uitgebreid brunchen 

Boek als je naar Lissabon gaat nooit een kamer met ontbijt. In elke wijk vind je wel een paar hippe ontbijt- en brunchbars om je dag smakelijk te starten. Onze keuzes waren echt een schot in de roos. Zo heeft Café Janis alles wat ik van een ontbijtbar verwacht. Mooi hoekpand, veel zonlicht, geweldige inrichting en bovenal een fantastische brunchkaart. Anders maar minstens even leuk én lekker was het bij Heim Café. Ook hier had ik bijzonder veel keuzestress als ik de menukaart zag. Het werd dan maar een tafeltje vol van hartige en zoete brunchgerechten.

Doe veel trappen en verken de stad te voet

“En heb je naast eten en drinken nog iets anders gedaan?” hoor ik je denken. Ja hoor. Wij hebben veel, heel veel gestapt en gigantisch veel ’trapjes op’ gedaan. Lissabon is een stad die je te voet moet ontdekken om optimaal van al zijn prachtige gebouwen, gezellige pleintjes en indrukwekkende trambanen te genieten. Een step huren is ook een optie. Wij deden de tocht van het centrum naar Belém. Tijdens deze tocht kan je dan makkelijk halt houden bij LX-Factory, of langs de Taag een mobiel wijnbarretje meepikken.

Anders tips van local Yasmina (deze adresjes heb ik nog niet bezocht)

PRADO – Heel mooi restaurant met verfijnde keuken. Heerlijke wijnen.

PRADO MERCEARIA – Van dezelfde uitbaters een klein winkeltje met heerlijke lunchen en streekproducten te koop

COMIDA INDEPENDENTE – Wijnhandel + kazen/charcuterie en brood. Ook heel fijn om een aperetiefbordje en een glaasje wijn te drinken in de zon

OVELHO EURICO – Traditioneel Portugees eten gemaakt door een toffe groep jonge ondernemers. Hier zou ik wel eerder voor een biertje dan een wijntje gaan 😉

SENHOR UVA – Klein veggie restaurantje, heel mooie wijnselectie.

FLORES DAPAMPA -Tapas restaurant op een heel fijn pleintje, organiseren vaak optredens en “entertainment” fantastische levendige sfeer hier!

CHAPITO A MESA – Prachtigste uitzicht dat er op restaurantvlak te vinden is. Heel fijne mooie zaak, ze organiseren ook vaak evenementen en gastdiners op hun binnenplaats.