Zoet brood met rozemarijn en pijnboompitten

Tegenwoordig ben ik wat vaker in een bakkersbui. Met het uitzoeken van een leuk recept heb ik al mijn eerste klein gelukje. Vervolgens smijt ik mij volledig in de keuken en vliegt de bloem letterlijk in het rond. Om dan nog maar te zwijgen van mijn ongeduld om de oven open te trekken en het genot van de zalige geur die in ons kot hangt. Voel je nu ook jouw bakkersbui hangen, probeer dan beslist dit toegankelijk recept van zoet brood. Je hebt er beslist een favoriet bij.

Wat heb je nodig? 350g gezeefde bloem, 2 zakjes droge gist, 200ml lauwwarm water, 170g suiker (+ 1 extra tl), 2 el olijfolie (+ wat extra voor de afwerking), 1 stevige snuif zout, 1 snuifje zeezout, 2 takken verse rozemarijn, 100g pijnboompitten en eventueel vers fruit (druiven, perziken,…)

Hoe ga je te werk? Meng de zakjes droge gist met 1 tl suiker en 125ml lauw water. Roer even door en laat het mengsel 15 minuten staan. Let op dat het niet begint te schuimen want anders gaan de gistcelletjes dood.

Meng de gezeefde bloem met de suiker en het zout. Voeg het gistmengsel, 75ml water en 2 el olijfolie toe en kneed vijf minuten. Laat het deeg een uurtje op een warme plaats of in de oven op een temperatuur van 30 graden rijzen. Het volume moet verdubbeld zijn.

Verdeel het deeg in twee en maak van elk deeltje twee mooie bolletjes. Decoreer de ene bol met de helft van de rozemarijn, de helft van de pijnboompitten en wat vers fruit.

Leg de andere deegbol op de reeds gedecoreerde deegbol en druk voorzichtig aan zodat beide deegbollen goed aansluiten. Verwarm de oven op 180 graden voor.

Strooi de rest van de rozemarijn en de pijnboompitten op het brood en werk af met wat olijfolie en zeezout. Schuif het brood in de oven en bak het mooi goudbruin.

Serveer dit zalig brood met kaas en passend garnituur.