Speculoostaart met peer en rood fruit

Het ‘mijn taart’ noemen zou wat overdreven zijn. Maar het is wel een beetje zo. Jaren geleden ontdekte ik dit receptje op de blog van Antwerpse Yummyblogsisters. Ik was meteen verkocht. Sindsdien is ze een blijver. Bij elke taartenbak maak ik wel één over andere variant. De basis zit en blijft geweldig goed : krokant gebakken bladerdeeg, een koekjeslaag (bij voorkeur speculoos maar ook peperkoek en andere koekjes zijn mogelijk), fruit (seizoensfruit, diepvries of uit blik) en een laagje flan maakt het helemaal af. Dus één advies, bakken maar.

Wat heb je nodig? 1 vel bladerdeeg, 1 blik peren, 175g speculaas, 300cl slagroom, 2 eieren, 80g suiker, 1 zakje vanillesuiker, 50g amandelschilfers

Hoe ga je te werk? Verwarm de oven voor op 190 graden. Leg het bladerdeeg in een ingevette taartvorm (of gebruik bakpapier). Maak met een vork kleine gaatjes in het bladerdeeg. Leg er een vel bakpapier op en dek af met bakbonen. Bak de taartbodem 20 minuten in de oven.

Maal de speculooskoekjes fijn. Haal de gebakken taartbodem uit de oven en laat even afkoelen. Verwijder de bakbonen en het bakpapier. Maak de eerste laag met de verkruimelde speculaas. Schik vervolgens de peren en het rood fruit op de speculoos.Meng het vloeibaar mengsel van de room, de losgeklopte eieren en de suiker en giet dit deeg over het fruit. Schuif de taart 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.

Kleur de amandelen kort in de pan en strooi ze over de gebakken taart.