Voorproeven van A l’Ostendaise

Het was lang geleden en als het lang geleden is kan het deugd doen. Voor je het verkeerd gaat interpreteren maak ik mijn zin helemaal af. Het was lang geleden dat ik in Oostende was en waarom het zo’n deugd deed om er nog eens te zijn, vertel ik je in deze post! Het was nog eens een bloggersavondje zoals in een goede ouwe tijd. Ik sprak af met Jozefien (van Goestjes) in Nevele en samen reden wij richting Oostende. In de wagen werd er al uitgebreid gekletst over Oostende. Hippe culinaire adresjes werden uitgewisseld en na een stevige file  kwamen wij aan in het nieuwe deel van Oostende : Oosteroever.

Oosteroever, je wordt fantastisch

Projectonwikkeling met een visie, zo vat ik dit kort stadsdeel samen. Oude gebouwen en hippe flats wisselen elkaar af. Voorlopig is het grootste deel nog in aanbouw maar op je honger hoef je er niet meer te zitten. Je vindt er al 2 toprestaurants. STORM is de hippe plek van Nathalie en Michiel. Zoals de naam al doet vermoeden brengen ze een ode aan de zee én zijn fanatastische producten. Resto Marina is de andere must visit op Oosteroever. De immer energieke Vida nam de bekende zaak van haar vader over en verhuisde de keet naar Oosteroever. In een mooi – in één van de mooiste restaurants die ik ooit zag- blijft Vida trouw aan haar Italiaanse roots. Ze serveert er de Italiaanse keuken op haar eigen creatieve manier.

De beste stuurlui staan aan wal

Parkeren deden wij letterlijk voor de deur. Geef toe, een voordeel deze dagen. Na een blij weerzien met Myriam, Evelien, Ellen en volgde een topmomentje. Met zijn allen gingen wij aan boord van een echte vissersboot. De visser bleef voor de gelegenheid aan wal en het was chef Michiel die ons een mooie collectie van noordzeevis voorschotelde. Hij leerde ons de basis van fileren en trakteerde ons op een soort “kwis over vis”. Ik stelde al gauw vast dat het maar sober gesteld is met mijn parate viskennis.

Voorproeven van A l’Ostendaise

Nadien gingen wij aan de slag in de keuken van Resto Marina. Samen met Myriam van Hap&Tap van en Evelien van Good food Good People Good Times hielden wij het gezellig en simpel. Garnalen pellen – soms ook wel garnaal verpesten- was onze uitdaging. Terwijl de andere deelnemers zich waagden aan culinaire hoogstandjes, namen wij uitgebreid de tijd om wat bij te praten.

En ja, waarom waren wij daar? Wel, de immer creatieve dienst van Toerisme had ons allemaal uitgenodigd om de troeven van culinair Oostende in de kijker te zetten. Naast de voorstelling van Food’Oostende kregen wij die avond ook letterlijk een voorsmaakje van A l’Ostendaise dat hippe culinair festival dat op 22 (11:00 > 21:00 uur) en 23 (11:00 > 19:00 uur) juni op het Zeeheldenplein in Oostende plaatsvindt.

Vida van Resto MARINA en Michiel van STORM zijn er één van headliners. Zij gaan respectievelijk pieterman op Siciliaanse wijze en noordzeepaella maken. Wat de andere  Oostendse chefs in petto hebben vind je hier. Als je langsgaat – en ik kan het je alleen maar aanraden- laat dan zeker nog wat plaats over voor een dessertje want ook de plaatselijke topchocolatier Olivier Willems zal er ook zijn heerlijkste creaties op jou loslaten.

Bedankt hippe koningin! 

Tot slot nog een woordje van dank voor de koningin der badsteden. Het is misschien een wat oubollige term maar voor mij is en blijft Oostende bijzonder attractief. Ik noem mijzelf een die hard fan. Als kind vertoefde ik vaak in Mariakerke en vond ik het bijzonder om Oostende te verkennen Nu zo veel jaren later- ja ik word een jaartje ouder- hou ik nog altijd van Oostende. Het moet de combinatie die deze ‘Queen’ zo aantrekkelijk maakt Een stad die kunst, hippe eetadresjes en een klein maar zalig marginaal kantje combineert. En dat de horeca een een serieuze remonte bezig is, werd na deze geslaagde avond meer dan duidelijk.