Bestemming Catalonië! Deel 2 : Tapas

Het begrip ‘tapas’ hoef ik je waarschijnlijk niet uit te leggen. Iedereen kent het wel maar alleen in Spanje kan je de cultuur errond beleven. Geweldig vind ik dit stukje culinair erfgoed : je bestelt wat, drinkt, deelt en brengt variatie op tafel. De gastvrouw van B&B Mas Caldes waar wij verbleven, gaf ons een mooie inleiding. Bestel er elk een paar, niet te veel en wissel af. Neem zeker brood met tomaat en look , “ jamon ” en patatas bravas. Haar de uitleg horen doen, deden mij al watertanden. Zo gezegd, zo gedaan niet veel later lieten wij ons onderdompelen in dit geweldige gebruik en werd het zelfs een dagelijks ritueel…

De eerste tapas

Dankzij de gouden tip én reservatie van Chris en Hellen schoven wij aan bij Can  Penedes . Wij kregen meteen een mooie introductie : jamon (wat een verschil met die uit een pakje), schijfjes salami, gegrilde gamba’s én onze favoriet : geroosterd brood, tomaat en look. Voor het hoofdgerecht dat volgde, moesten wij vervolgens heel veel moeite doen.

De simpelste tapas

De tweede avond speelden wij een thuismatch en bezochten wij een klein restaurantje. Hier kregen wij een ode aan de eenvoud. Lekkere kazen, charcuterie en onze vaste copain : geroosterd brood met knoflook. Deze keer overdreven wij niet en kon er nadien nog een echte crema catalana van af. Nog eenvoudiger waren daags nadien onze homemade tapas. In een plaatselijke supermarkt kochten wij vers afsneden jamon, olijven en brood en organiseerden een heerlijke tapasavond aan het zwembad. Meer hoefde dat niet te zijn.

De tapas met het mooiste uitzicht

Overdrijven doe ik als ik spreek van tapas. Maar de locatie is zeker het vermelden waard. Naar een fikse strandwandeling gingen wij aperitieven bij Hostal Spa Empuries. Het zicht op de Middellandse Zee deden het pakje chips en de portie olijven fantastisch smaken. Ik droom nu al van daar ooit eens te verblijven.

De overvloedigste tapas

Als je jou volledig wil laten gaan, moet je beslist langsgaan bij Txalata in Girona. Deze Baskische pinxtosbar is een begrip en een must visit als je Girona bezoekt. Doe niet zoals ons en ga ’s middags langs want dan zijn er nog geen pinxtos. Je krijgt dan simpele boerenkost geserveerd (niet slecht en goedkoop). Deze gerechten zijn niets in vergelijking met de pinxtos die ze ’s avonds serveren.Zelden zag ik zo’n variatie aan hapjes op een stokje of in een potje. Genoten deden wij er met een grote G. Mijn iphone sloeg haast tilt van het nemen van zoveel foodbeeldjes.

tapa5

De coolste tapas

De coolste die aten wij natuurlijk in Barcelona. Als bij toeval – dringend op zoek naar een pitstop- ontdekten wij dit leuk hotel.  ’s Morgens dronken wij er snel iets en ’s avond gingen wij voor ‘tapas new style’. In een fantastisch kader – ergens tussen lounge en vintagestijl- werden wij overdonderd door hun creatieve aanpak : vitello met traaggegaard buikspek, vleeskroketjes met een heerlijke chutney, escabeche van pompoen (buitengewone bereiding) en een uitgelezen selectie van lokale kazen en charcuterie. Samengevat : Libertine is waar je moet zijn!

tapa1

De laatste tapas

Afsluiten moet je altijd in schoonheid doen. Net voor ons vertrek gingen wij daarom nog even naar Sitges. Deze kleurrijke badplaats is het bezoeken waard. Nog nooit zag ik zoveel mannelijk bloot op ’t strand. Om even te bekomen installeerden wij ons op een leuk terrasje en genoten wij voor een laatste keer van ja : tapas.

De lokale tapas

Tapas zijn voor mij een mooie illustratie van wat eten hoort te zijn : van topkwaliteit, gevarieerd en eenvoudig te bereiden. Ik ben daarom al lang gestopt met een maken –lees het prutsen- van kleine individuele hapjes. Ik koop liever wat artisanale charcuterie, kaas, olijven en een stevig brood en maak hiervan fantastische (Vlaamse tapas) mee.

Salut et buen provecho

Geef een reactie