Cervena, heerlijk zomers hertenvlees

Zeg hert en ik dacht spontaan aan drie zaken : bambi :-), die bruine stevige stoofpot en aan de Ardennen. Gelukkig kreeg ik er recent een paar associaties bij en heb ik  mijn culinaire blik (alweer) verruimd! Waarom het mij nu spontaan doet denken aan Nieuw-Zeeland, aan vlees van topkwaliteit en aan pittige discussies met Jeroen en Katrien verklap ik jullie in deze blogpost.

Nieuw-Zeeland meer dan kiwi’s

Stel je voor dat je een leven mag leiden in de uitgestrekte groene vlaktes van Nieuw-Zeeland. 7 op 7 graas je waar je wil,  24 op 24 heb je alle vrijheid en word je vooral niet opgejaagd. Je dieet bestaat enkel uit vers gras,  ’s winters krijg je wat hooi bijgevoederd en een mild klimaat je natuurlijke biotoop. Geen wonder dat je een bijzonder stukje vlees voortbrengt , ‘Cervena’ genaamd.  Het vlees is niet te vergelijken met het traditionele hertenvlees dat wij in het wildseizoen gewoon zijn noch met een andere vleessoort. Het is extreem mager, boterzacht  én zit  vol culinaire mogelijkheden. Dit type vlees past als je het mij vraagt perfect in onze hedendaagse manier van koken. Als je liever minder maar beter vlees serveert, is Cervena voortaan een nieuwe mogelijkheid.

Topvlees met een zomers tintje

Nee, het is geen typfout noch een late aprilgrap. Het Cervenaseizoen begon op 1 april en loopt nog tot augustus.  Het kan dus goed zijn dat je binnenkort op restaurant een edel stukje van deze zomerhert vindt. Zo hebben Des Jeunes Restaurateurs d’Europe een partnership met Cervena afgesloten en kan je bij hun creatieve leden innovatieve bereidingen met dit edel stukje vlees vinden. Ga je liever met veel goesting zelf aan de slag dan kan je bij Metro of Makro je voorraad inslaan. Thuis kan je er immers alle kanten mee op.  Dichtschroeien op hoge temperatuur op de plancha, grill of barbecue of zelfs een koude bereiding (sushi, carpaccio, tartaar) behoren tot de mogelijkheden.

En dan die pittige discussies

Ja, die had ik jullie ook nog beloofd ! Dit simpel foodbloggerke kan het soms nogal treffen. Gaan eten in één van de toprestaurants in de buurt : A Priori en dan nog super gezelschap aantreffen. Zelden heb ik mij zo geamuseerd. Nee hoor wij hebben (voor één keer) niet op tafel gedanst maar in de eerste plaats genoten van de supercreaties van chef Kristof en zijn team. Wij kregen achteréénvolgens :

  • Gerookte Cervena, Sushi rijst, sojaboon, hijiki (Japans zeewier gedroogd)
  • Tartaar van Cervena, ijs van gerookte paprika, postelein, geroosterde pijnboompitten, Griekse yoghurt (bovenste foto)
  • Cervena-bout, flan van waterkers, portobello, gerookte melk

Naast onze bevindingen over de gerechten hebben wij vooral als echte foodies ronduit gepraat over de lekkere dingen des levens. Elk vanuit zijn eigen invalshoek, krtisch én met de nodige zelfspot : Katrien met het pet van een ervaren foodjournalist, Jeroen enthousiast in zijn rol als de vleesexporteur en ik als het simpele foodbloggerke dat zelden zo genoot van een avondje uit.

Bedankt Katrien, Jeroen, Jan, Philip, Frank, Kristof en veel anderen voor deze topavond. Bedankt Frank Croes voor de heerlijke foto’s. Ik kijk alvast uit naar mijn volgend stukje cervena!

Geef een reactie