Luik voor beginners

Manlief deed mij de voorbije maanden al meermaals watertanden. Nee hoor, bepaalde zaken hou ik liever privé maar zijn verhalen over Luik deden mij goesting krijgen om er zelf eens langs te gaan. Massa’s informatie over deze leuke stad aan de Maas vond ik niet. Dit artikel uit Elle Magazine was samen met een plannetje over leuke én lokale handelszaken mijn leidraad voor het geslaagd dagje Luik. Een impressie :

Parkeer je auto in de wijk Au Péry en ga de ‘300’ trapjes op. Neem plaats op het bankje en geniet van het schitterend uitzicht op de stad. Kuier nadien door de steegjes van Hors-Chateau en daal terug af naar Au Pèry, een leuke multiculturele buurt met veel winkeltjes én aangename horecazaken.

Gooi  je vooroordelen definitief overboord want Luik is meer dan een socialistisch bastion of een vuile industriestad! De laatste jaren werd er flink geïnvesteerd in stadsvernieuwing waardoor de binnenstad nu een frisse combinatie vormt tussen klassiek en hip. Oude en nieuwe winkelpanden wisselen elkaar in stijl af en tussen de grote winkelketens is er nog ruimte voor authentieke handelszaken. Zo zag ik er één van de mooiste groentewinkels ooit en hielden wij meermaals halt bij een oud bakkerijtje of ander authentiek winkeltje.

Ga op zoek naar Luikse balletjes en dito wafels. Neem dit letterlijk want je zou verwachten dat je op iedere hoek van de straat wel een wafel -of ballekeskraam vindt. maar  daar is niets van aan. Ik heb flink moeten zoeken om de typische streekproducten op de kop te tikken. De  zalige boulet liégeois  (in een zoete saus op basis van siroop en rozijnen) kocht ik ‘om mee te nemen’ bij Boucherie Colson. Voor een Luikse wafel kwam ik echter van een kale reis terug. Eén van de aangestipte adresjes nl  Une Gaufrette Saperlipopette had namelijk een weekje verlof.  Ik moest dan maar tevreden zijn met deze mooie (maar lege) etalage.

Eet een echte croque bij Les Messieurs en ontdek één van de hipste lunchadressen van de stad. Dit concept moet je bezocht hebben. De heren, Les Messieurs, zijn 2 jaar geleden met deze ode aan de croque gestart. In een leuk pand met een al even leuke inrichting serveren ze een originele selectie van één van mijn lievelingssnacks. Stevig brood, een dikke plak beenham en ‘echte’ kaas vormen steeds de basis. Mijn dochter koos voor een klassieker met bolognaisesaus terwijl ik genoot van een streekgebonden croque met Hervekaas en Ardeense ham. Ook het geserveerde slaatje was ‘délicieux’.

Geef een reactie

5 Comments

 1. 3.9.17

  Ah, zo tof. Je doet mij goesting krijgen om daar ook eens langs te gaan!

 2. 3.9.17
  Kris10 said:

  Ha, misschien een tip voor het hemelvaartweekend. Ben je op 1 dag echt rond of kunnen we er een leuk weekend van maken?

  • 3.9.17

   ik denk het wel. Er zijn flink wat bezienswaardigheden en een fantastische markt op zondag blijkbaar langs de Maas.

 3. 3.9.17

  Ohja, die trappen! Daar heb ik nog dagen spierpijn van gehad :-).
  Zijn jullie tot aan het station geweest? Past totaal niet bij de stad vind ik, maar is wel indrukwekkend om te zien!