In de leer bij Alain, bakker van Poilâne

Je hebt moeders die hun kinderen meenemen naar een museum of een opera. Ik laat ze het liefst kennis maken met lekker eten én echte vakmensen. Toen Stéphanie (de sympathieke PR-dame van Poilâne) mij de vraag of ik een workshop ‘kerstkoekjes versieren’ wou bijwonen, was ik er als de kippen bij. Samen met vriendin Nathalie en onze dochters repten wij ons richting Wijnegem.

Welkom in de juwelenwinkel!

Het was even zoeken maar niet ver van de Cru-markt, in de vernieuwde mouterij / industriële site van Axel Vervoordt vonden wij de mooie bakkerij van Poilâne. “Ik werk in een juwelenwinkel en mijn juweeltjes zijn brood en taartjes” met deze gevleugelde woorden verwelkomde één van de winkeldames van Poilâne ons. En gelijk had ze! Ik kwam ogen te kort om het assortiment te bewonderen. Echt geweldig te zien hoe mooi hun broden en aanverwante producten zijn. Terwijl onze dochters zich vol overgave stortten op het versieren van kerstkoekjes, genoten wij van koffie en van één van de lekkerste appelgebakjes die ik ooit proefde. Artisanaal bladerdeeg met echte boter dat smaak je van begin tot eind. Zalig!

De oven van “meester” Alain

Na de workshop mochten wij samen het heiligdom / atelier van Poilâne betreden. Onder de deskundige begeleiding van bakker Alain – al meer dan 30 jaar in dienst bij Poilâne- maakten wij kennis met hun authentieke manier van werken. Hun broden worden op aloude Franse wijze gemaakt : met op steen gemalen bloem en een natuurlijke gisting door middel van zuurdesem. Nadien worden ze met hand gevormd en krijgen ze de typische P van Poilâne toebedeeld. De oven is op zijn minst gezegd indrukwekkend en  het ontdekken waard. Zo is hij uit steen gebouwd, wordt hij met hout gestookt en heeft hij een temperatuurbereik tot 280 graden. Om dan nog maar te zwijgen over zijn capaciteit : maar liefst 80 broden van 1.9kg kan deze oven probleemloos in één keer aan.

Dat de broden ook op artisanale wijze uit de oven gehaald worden, bewijst onderstaand filmpje….

Een Parijse ster

In 1932 opent Pierre Poilâne een bakkerij in het hartje van het Parijse Saint-Germain des Prés. Hij vervaardigt er brood op de aloude Franse wijze, met op steen gemalen bloem, een natuurlijke gisting door middel van zuurdesem en bakt het in een houtgestookte oven. Het recept van dit brood bleef al die tijd hetzelfde. In 1970 nam zijn zoon, Lionel Poilâne, de fakkel over. Sinds november 2002 staat Apollonia Poilâne, de kleindochter van de oprichter, aan het hoofd van het familiebedrijf en werkt ze nog altijd volgens de ambachtswaarden van haar (groot)vader. Ze geeft samen met haar zus Athena nog altijd de voorkeur aan kwaliteit boven kwantiteit. Ze hebben nooit iets gewijzigd aan de manier van brood bakken. De enige verandering is een aantal producten : lekkernijen als peperkoek, de koekjes in de vorm van een lepel ‘Petites Cuillères of een ander leuk thema (kerst, halloween) en de zoete en hartige broden werden aan het assortiment toegevoegd.