Cuit, het eethuis van Cru

Het leven kan toch hard zijn…. Je kinderen naar Disneyland sturen om zelf naar een pretpark te kunnen gaan. Nee. Zo voelde ik mij zonder overdrijven toen ik woensdag naar Cuit en Cru trok.  Cru, het eigenzinnige broertje binnen de Colruytgroep,  stond al een tijdje op mijn verlanglijstje. Toen ik de vraag kreeg of ik één van de testers wou zijn van hun eethuis  ‘Cuit’ was ik  niet meer te houden….

Cuit brunch

Na een hartelijke verwelkoming én een smakelijke uitleg over hun formules van ontbijt, lunch tot apero koos ik voor de Cuit-brunch. Een uitdaging of misschien wel culinaire topsport als je weet dat dit allemaal op je “dubbeldekplateau” ligt : een  croissant,  een spiegelei, Comte  Melodie ,  een bordje charcuterie, een toast tomaat burratina, een toast gerookte zalm, een uitgelezen broodassortiment, chocopasta van Jitsk, boter van Sioen en Granola fruityoghurt. En dat ik er blij mee was, bewijzen één van deze foto’s :-).

Culinaire topsport !

Ik nam mijn tijd om te genieten en alles netjes te doseren. Eerst moesten het spiegelei en een snede brood eraan geloven. Nadien werden de belegde boterhammen meer dan gesmaakt. Het werd meteen duidelijk dat ze bij Cuit alleen maar  de topingrediënten van Cru gebruiken! Deze beenhouwersdochter genoot verder van de kwaliteitsvolle charcuterie en was stiekem jaloers op de preparé en de artisanale pickles van mijn tafelgenoot. Afsluiten deed ik met een zoete en zoute toets : een boterham met choco en ééntje met boter. Na een half uurtje socializen  en fotootjes nemen, had ik weer wat plaats en genoot voor een laatste keer van yoghurt met granola en vers fruit. Alweer mega bangelijk lekker!

Alles van de markt!

Je kan het dus al raden…ik ben enthousiast! Dat het eten fantastisch is, heb ik al duidelijk gemaakt. Over hun aanpak en concept kan ik verder al even lyrisch doen.  Op en top transparant zijn ze bij Cuit. Alle seizoensgebonden ingrediënten komen uit de Cru-supermarkt en worden verwerkt tot heerlijke bordjes en inspirerende gerechtjes. De prijszetting is hierdoor duidelijk ‘controleerbaar’ en de prijs/kwalititeitsverhouding vind ik meer dan ok. Ben je bijvoorbeeld overdonderd van één of ander ingrediënt, kan je nadien gewoon bij Cru binnenstappen en het naar huis meenemen. Nog een dikke duim ook voor de conceptuele uitwerking. Gelukkig had ik veel om op te eten en kon ik rustig van alle details  -van de meubels tot de geweldige bordjes -genieten. De saaie inrichting van grote broer Colruyt is hier wel heel ver weg.

Ook voor lunch én apéro

Geen kaart of vaste gerechtjes bij Cuit, maar keuze om te lunchen te over aan verse vis, vlees en smaakvolle groentjes. De suggesties kan je lezen op het bord en verder combineer je zelf naar hartenlust. Fans van tapas en foodsharing kiezen samen verschillende bordjes en komen bij Cuit meer dan aan hun trekken. Bij het binnenkomen, word je verwelkomd door de CRU Gastheer. Je kiest je vis, vlees of groenten en vervolgens tovert de kok je keuzes met liefde om tot een heerlijk gerecht. Schuif je benen onder de lange, authentieke tafels en het smullen kan beginnen. Geen honger maar dorst? Ook voor een verfrissend drankje kan je bij CUIT terecht.

Disneyland voor foodies

Terwijl mijn dochters genoten van Mickey en zijn vriendjes, wipte ik na mijn eetavontuur bij Cuit ook eens binnen bij Cru. Ook hier niets dan lof. Ik wacht nu met nog meer ongeduld tot ook de Gentse vestiging opengaat. Qua beleving waande ik tussen een authentieke markt en een hippe specialiteitenwinkel. Via 10 métiers (stielen in het schoon Vlaams) stelt Cru je de allerbeste producten voor. Enkel groente en fruit van het seizoen, brood dat meer dan 48 uur rijst of mooie stukken gerijpt rundvlees gaan er in de toonbank. Ik kijk, ik genoot en ik kocht een aantal producten waardoor hun preparé (het bordje van mijn overbuur deed mij goesting krijgen, weet je) en ik werd ook fan van Cru.

Praktisch

Ga gerust eens snuisteren op hun website of  ga gewoon  ter plaatse!

De openingsuren van ‘CUIT’ lopen gelijk met die van de versmarkt. Ontbijten kan op vrijdag, zaterdag en zondag. De lunch en apéro (of afterwork of pré-dinner) vloeien in elkaar over.

PS : Ik kan al haast niet wachten tot  de langverwachte vestiging in Gent opengaat. Hun eerste vaste klant hebben ze al…