De Boedapest Must Eat & Drinks

Mag ik even lyrisch doen en jullie trakteren op een mooi verhaal?  Een verhaal van een stad die mijn hart helemaal veroverde. Een stad die eigenlijk 2 steden (Boeda en Pest) zijn en waar de Donau op haar mooist is. Qua schoonheid moet ze zeker niet onderdoen voor Parijs en de knipoog naar het rode verleden krijg je er gratis bij. Verwacht van mij nu geen toeristische tips want daarvoor laat je beter de geweldige reisgids 100% Boedapest jouw metgezel zijn. Overweldigd door de culinaire troeven van de Hongaarse hoofdstad zijn hier onze ‘must eats en drinks’ in Boedapest….

Geniet van het mooiste ijsje van de hele wereld en bestel bij Gelarto rosato een ijsje in de vorm van een roos. Geniet van ‘the making of’ en probeer één van hun verrassende smaken.  Even piepen op hun Facebookpagina kan je hier doen.

Ga voor een snelle hap naar de mooiste Mc Donalds ter wereld. In een deel van het centrale stationsgebouw (van de hand van Gustave Eiffel) vind je de allereerste Mcdo van Hongarije. Op zich niets speciaals denk je maar als je de integratie van het oude gebouw met een vestiging van Mc Donalds  zal zien, ben je ongetwijfeld onder de indruk. Weinig of geen lichtreclame, een sfeervolle verlichting binnenin en een McDonalds die helemaal opgaat in het prachtige gebouw. Een aanrader en de McDonald’s kost neem je er graag bij.

Kies een paar hippe restaurants en geniet van de betere Hongaarse kost.  In Pest kozen wij voor Baltazar een leuke bistro met dito hotel. Naast de wereldse gerechten vind je er ook typische Hongaarse klassiekers op de kaart. Wij lieten ons alvast verleiden tot een echte Goulash en een heerlijke stoofpot met kip. Verder vonden wij het helemaal geweldig bij Innio een coole wijnbar in het bruisende centrum. Innio serveert lekkere lokale Hongaarse wijnen en kleine maar hoogstaande hapjes op basis van Hongaarse topingrediënten. Leuke setting, strak interieur en een uitstekende bediening die ik maar al te graag met de nodige complimentjes bestookte.

Geef je ogen de kost aan het knotsgekke interieur van de ruïnbars. Als je de Pink Flamingo in Gent kent dan is een ruïnbar hiervan de extralarge versie. Hip volk, leuke sfeer en een horeca-concept die je moet gezien hebben. Maar drink er beter wijn dan bier want het laatste is niet te drinken.

Ga naar één van de overdekte markten. Proef van de Hongaarse salami en sla een portie gerookt paprikapoeder in. Vergeet zeker jouw smartphone of fototoestel niet want de kraampjes zien er allemaal fotogeniek uit. Instagram en jouw volgers zullen tevreden zijn.

Plan een pauze in het mooiste koffiehuis van Boedapest.  Bestel er een  koffie, kies één van een lokaal stukje taart en bewonder het mooie interieur van Alexandra’s Bookstore. Interieur is licht uitgedrukt want het is een meesterwerk van houtsnijwerk en talloze fresco’s. Je hebt minstens 2 pateekes nodig om het allemaal gezien te hebben.

Drink overal homemade lemonade en geniet van een traditie die in Centraal-Europa meer leeft dan bij ons. Je kan ze in alle kleuren, maten en gewichten bestellen. Van het kannetje tot de handige take away-versie. Ik vond er alvast veel inspiratie en leef mij nu geweldig uit in het maken van  homemade lemonade.

Eet tot slot minstens één stuk van het Hongaarse Mangalicavarken. Wij bestelden ons meer dan eens een charcuterieschotel om met volle teugen te kunnen genieten van dit zalige vlees. De vergelijking qua smaak, textuur en vetgehalte met de bekende Pata Negra gaat zeker op. Ik vind het alleen nog lekkerder :-).

En ja, dat wij van Boedapest (met met een streepje regen) houden had je wel al door…. Ook al zin een citytrip naar Boedapest? Boek dan snel ook jouw weekendje!

Geef een reactie

11 Comments

 1. 8.1.15

  Geeft zin om onmiddellijk naar Boedapest te vertrekken 😉

 2. 8.1.15

  Wat een enthousiast verhaal, leuk! Doet mijn zin om naar Boedapest te gaan tot grote hoogten stijgen!

 3. 8.1.15
  Cieters greta said:

  Prachtige stad, zeker bezoeken : mooie gebouwen, lekker eten …. Echte aanrader ?

 4. 8.1.15

  Mooie samenvatting Greta

 5. 8.1.15
  Jackie said:

  Toen ik een jaar of vijf geleden in Boedapest was viel me vooral op dat er zeeeeer veeeeeel ganzenlever geserveerd werd, zoals bij ons bijv. een kotelet/een steak.
  Ik kreeg die daar gewoon met frietjes en appelmoes, eens met rijst en ratatouille, eens als hamburger…. enz. Merkwaardig! Een voor een heel simpele prijs hoor!

  • 8.2.15

   Inderdaad, nu je het zegt. Maar bij temperaturen tot 37 graden heb je er geen oog voor :-). Verder maken ze veel bereidingen met ‘gans’.

 6. 8.1.15
  Jackie said:

  >Opgelet het is niet magnalica, doch wel mangalica!!! Zeer lekker overigens.

 7. 8.2.15

  Zalig!