Over Hollandse appeltaart

Iedereen heeft zo zijn eigen manier om een citytrip voor te bereiden. De ene schrijft een lijst met bezienswaardigheden. De ander doet dit niet en maakt gewoon een opsomming van lokale specialiteiten en leuke eetgelegenheden. Het zal je niet verbazen dat ik tot de laatste categorie behoor en richting Amsterdam vertrok met een uitgebreide ‘Must Eat’. Van het restaurant van Yvette Van Boven,  een ordinaire kroket uit de muur tot de zoektocht naar het beste stukje Hollandse appeltaart, niets ontbrak op mijn culinaire strooptocht doorheen deze hippe stad…

Eenmaal terug thuis ging mijn zoektocht naar de beste Appeltaart verder. Dit keer niet naar het lekkerste stuk  naar het beste recept. In het boek ‘Appeltaart’ van Janneke Philippi vond ik uiteindelijk wat ik zocht : een goed ‘authentiek’ basisrecept met ruimte voor creativiteit.

Wat heb je nodig? 300 gram bloem, 200 gram witte basterdsuiker, 200 gram melkerijboter, 2 ei, 1 kg stevige appels (Elstar, Jonagold), 100 gram rozijnen, 2 tl kaneelpoeder, wat abrikozenjam en slagroom.

Hoe ga je te werk?
Meng in een kom de bloem, 100g suiker en de boter door elkaar.  Blijven kenden tot je een mooie deegbal bekomt en laat het deel nadien een half uur rusten in de frigo.

Vet een springvorm in met boter. Druk ¾ van het deeg uit in de vorm. Zet de vorm en de rest van het deeg afgedekt tot gebruik in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 C. Schil de appels en snijd elke appel in 12 stukken. Meng in een kom de appels, de rozijnen,  de kaneelsuiker door elkaar.
Neem de springvorm uit de koelkast  en schep het appelmengsel op de taartbodem. Bestuif het werkblad met bloem. Rol de rest van het deeg uit tot een lap van ½ cm dik. Snijd het deeg in repen van ca. 1 ½ breed. Leg de repen deeg in een ruitvorm op de vulling en druk ze aan de deegrand vast. Bestrijk het deeg met de rest van het losgeklopt ei.
Bak de taart in de voorverwarmde oven 1 uur goudbruin en gaar. Bestrijk de taart direct uit de oven met abrikozenjam en laat hem ca. 10 minuten afkoelen. Verwijder de rand van de vorm en laat de taart verder afkoelen. Serveer de appeltaart met een flinke toef slagroom.

Gebaseerd op een recept uit het boek ‘Appeltaart’ van Janneke Philippi.

Ps Geen zin om zelf appeltaart te bakken? Schuif dan zoals ik aan bij De Taart van mijn Tante en trakteer jezelf op een heerlijk stukje Vintage-taart. Je moet er wel even voor naar Amsterdam.

Geef een reactie

7 Comments

  1. 8.30.14
    Copysense said:

    Ziet er heerlijk uit! Wat ik persoonlijk een afknapper vind is als de taart uit meer appel bestaat dan koek. Het noemt ‘appel’taart met een reden, maar ook daar zijn grenzen aan 🙂

  2. 8.30.14

    die van roger is ook super 🙂