Ellis Gourmet Burgers voor fijnproevers

‘Eerherstel of eerbetoon’, noem het wat je wil.  Bij Ellis Gourmet Burger krijgt de hamburger gewoon de eer die hij verdient. Haast toevallig (een paar maand geleden had ik wel een artikel over hun gelezen en het stiekem opgeslagen in mijn culinair geheugen) stapte ik vorige week samen met mijn neefje deze hamburgertent binnen. ‘Een tent’ is dat is het zeker maar dan in de positiefste zin van het woord.

Allereerst krijgen ze een dikke duim voor hun trendy inrichting. Op het gelijkvloers hang je gezellig aan de toog en kijk je recht de keuken in. Eens de trap geniet je van een leuk uitzicht op het Brusselse Sint-Katelijneplein terwijl je op de muren de geschiedenis van de hamburger kan nalezen. Van het leger van de Mongoolse krijgsheer Dzjengis Khan tot  de Europese immigranten die op Ellis Island de hamburger importeerden, je komt het allemaal te weten.

Ook het principe ‘werken met topingrediënten’ zit goed. De broodjes zijn op maat gemaakt  geproduceerd uit durumbloem , gebakken in speciaal formaat én afgestemd op de 160 gram wegende hamburger. Bij de compositie van de gourmetburger wordt erop gelet dat het geheel niet te hoog wordt.  In een hamburger moet je immers kunnen bijten!  Ook het vlees krijgt altijd een speciale behandeling : het  rundvlees met een vetgehalte van zo’n 20 procent dat eerst in dobbelstenen wordt gesneden, vervolgens tweemaal wordt gemalen, gekruid met peper en zout, en naar wens wordt gebakken op de grill.

De variantie aan hamburgers is enorm. Naast de klassiekers kan je ook gaan voor een veggie-variant of ééntje met zalm of kippenfilet. Het trio van mini-hamburgers vond ik alvast  een aanrader. Je proeft in miniversie : de klassieke burger, de lamsburger en de kipburger. Ook de Ellis Boek burger blijkt heel speciaal te zijn om dan nog maar te zwijgen over de de Rossini-variant met gebakken eendelever.

Bij Ellis krijg je tot slot ook zin om zelf met hamburgers aan de slag te gaan.  Je pikt aardig wat ideeën op hoe je kan variëren met vlees, saus en ander beleg. Dit is alvast een receptje dat ik vorig jaar (en met succes) uitprobeerde. Maar als je geen zin hebt, ga er dan gewoon eentje eten Ellis Gourmet Burgers.

Geef een reactie

1 Comments

  1. 7.12.12
    Nadine said:

    Naar Gent en de Balls & Glory ben ik nog niet geraakt, maar gisteren zijn we, voor we een concert gingen meepikken, wel in Brussel bij Ellis geraakt. Leuk concept, lekker, vriendelijke (tweetalige) bediening. Trio van burgers zeker aanrader ! Ik had kip, maar zou de volgende keer toch voor de echte vleesvariant gaan. Frietjes en mayo ook lekker! Helemaal iets anders dan de amerikaans fastfoodketens !