Authentiek blijven plakken in den hengst Brakel

Op café gaan, het zit in mijn genen. Nee echt, de genetische bewijzen zijn er. Mijn grootvader (langs vaderskant ) was zijn leven lang brouwersgast bij Brouwerij Slagmulder en mijn andere grootvader werkte geruime tijd in het wijndepot van Delhaize.  Als kind mocht ik vaak met mijn opa’s mee op café. Zij dronken dikke trappisten en ik was (toen) al content met een wafeltje…Maar tijden veranderen en cafés spijtig genoeg ook. Ofwel verdwijnen ze voorgoed of worden ze omgetoverd in een overgestyleerde tearooms en tavernes.  

Geef mij maar een café van vroeger, waar de tijd  wat stil staat en je nog verschillende ‘typetjes’ aan de toog treft. Een zaak die perfect in deze omschrijving past, is Café In Den Hengst. Zonder overdrijven :  deze zaak moet je zeker gezien hebben. Van een café interieur is hier geen sprake. Je waant je eerder in een huiskamer waar je heerlijk rond de Leuvense stoof verzamelt. Een tap hebben ze nog niet geïnstalleerd. Je bier of trappist krijg je gewoon uit ’t flesken.  Het café was vroeger een oude boerderij en doet sinds 1850 dienst als café.  Naast het lessen van de dorst zochten (en zoeken) de stamgasten er vooral sociaal contact.  Het gevoel dat  iedereen iedereen kent en dan ook iedereen trakteert is In De Hengst heel duidelijk aanwezig.

Zin in nog meer authentieke details? Je kan er nog bakschieten, de vloeren zijn echte schilderijen, naar het toilet gaan is er echt ‘naar de koer’ gaan. ’s Zomers kan je bovendien op het terras genieten van een prachtig uitzicht op de Vlaamse Ardennen en dit onder het goedkeurend oog van een (namaak)hengst.

Eén adres dus  :  In den hengst, Twaalfbunderstraat, Brakel of geniet alvast van een aantal leuke foto’s…


Geef een reactie