10/10 voor de Italiaanse klasse van Da Lidia in Maasmechelen

Dit mooi verhaal wil ik jullie niet onthouden….

Meer dan dertig jaar geleden waren lovende woorden voor de Italiaanse keuken allesbehalve vanzelfsprekend. Voor de meeste Vlamingen stond Italiaans eten immers gelijk met pizza en spaghetti bolognese. En toch: met gezonde, authentieke Italiaanse gerechten veroverde mamma Lidia binnen de kortste keren de harten van een snel aangroeiende schare lekkerbekken. Voor de bereiding van de heerlijke gerechten gebruikte zij uitsluitend verse groenten en kruiden, alle pasta’s waren handgemaakt. Inspiratie vond zij in de tradionele keuken van Le Marche, aangevuld met eigen creativiteit én durf.

Mamma Lidia had al vlug handen te kort voor het vele werk. Geheel volgens de Italiaanse traditie kwamen achtereenvolgens haar kinderen Elvira, Marco, Vincenzo en echtgenote Connie in de zaak, ieder met een specifiek bevoegdheidsdomein. Opeenvolgende verbouwingen en uitbreidingswerken waren ondertussen nodig om de aangroeiende stroom klanten in de best mogelijke voorwaarden te verwelkomen én culinair te verwennen.

In de jaren tachtig en negentig groeide ristorante Da lidia uit tot ‘the place to be’. Megaster Andrea Bocelli werd een vriend des huizes, samen met tal van bekende sportvedetten en sterren uit de internationale showbusiness. Een voorkeursbehandeling krijgen ze niet. ‘Iedere klant is onze beste klant’ luidt het devies. Elke gast heeft recht op dezelfde vriendelijke en correcte bediening, een persoonlijke verwelkoming geldt als vanzelfsprekend.

Het noodlot ongenadig toesloeg en Vincenzo onverwacht zwaar ziek werd. Na lang en moedig verzet verloor hij uiteindelijk de ongelijke strijd. Hij was een blijmoedige en zeer toegewijde familieman, ondernemend in zaken en bijzonder minzaam en attentievol in de omgang. Maar bovenal was hij een perfecte gastheer met voor iedereen een oprecht gemeend bewonderend of bemoedigend woord. Een begeesterende persoonlijkheid kortom, die als zodanig verder leeft in de herinnering van zijn familie en ontelbare vrienden. Het was zijn laatste wens dat het levenswerk van de familie Cellini in dezelfde geest van vriendschap en wederzijds respect wordt verder gezet.

(bron : Da Lidia)

Onze ervaring in één woord samengevat : een aanrader en dit zowel op het vlak van eten én van ambiance. De kaart bevat zowel Italiaanse klassiekers als eigentijdse suggesties. Alles is leuk gepresenteerd en met de beste ingrediënten bereid. Ook niets dan lof over de bediening : vriendelijk, attent en vooral grappig dat waren ze. Zo maakte één van de obers de opmerking dat ik zeker de huisbereide tiramisu moest proberen. Maar omdat ik ook zin had in panna cotta bracht hij mij maar een duo van desserts.

Wat Da Lida in mijn ogen nog extra aantrekkelijk maakt, is de beleving.  Zo mogen de duurste wagens voor de deur parkeren, hangt er  gezllig druk Italiaans sfeertje en heb je niet het gevoel van in een stijf restaurant te zitten. Da Lidia was dan ook niet voor niets het favoriete restaurant van Felice.

Onze ervaring in foto’s met achtereenvolgens : de salade mozzarella – scampi, de zachte gegaarde ossenhaas met Italiaans garnituur en de panna cotta…

 

Geef een reactie