De eindejaarsvraagjes aan Kristien Lindemans

Kom binnen en zet u! Met wie hebben wij vandaag de eer?
Ieder zijn goeiendag! Met Kristien hier! Al iets meer dan 2 jaar trotse vaandeldrager van een duurzaamzalig leven bij OHNE Ternat. En sinds kort wakker ik bij Lagom ook heel graag het verkoopsvuur aan van (her)startende ondernemers met sales-angsten.


Welke gebeurtenis is jou het afgelopen jaar het meest bijgebleven? En waarom? Hoe stil mensen worden die écht lijden onder economisch zware tijden en hoe luid de anderen toeteren die met gemak nog 2 of 3 gaatjes op overschot kunnen dichtsnoeren aan hun broeksriem. En de schoonheid van mensen die zich elke dag blijven smijten om de kloof tussen die twee uitersten dicht te rijden. Met een passie, drive en engelengeduld dat ik eindeloos bewonder.

In welke restaurant heb je afgelopen jaar ’t lekkerste gegeten? Sir Kwinten, mijn ‘evergreen’. Maar ik kijk er ook echt naar uit om binnenkort bij Jelle van Kwizien Brut te gaan eten. Zijn foodtruck had de beste pizza, dus ‘sur place’ in Wambeek moet dat nog beter zijn.

Wie mag voor ‘jouw man / vrouw van het jaar 2022’ worden? Wie geef je dan weer de titel ‘lul van het jaar’? Dat kunnen er veel zijn, maar als ik een categorie mag kiezen: elke lokale ondernemer die zichzelf in dat jaar 2022 2 tot 3 keer helemaal opnieuw heeft uitgevonden, zonder afgunst ten opzichte van collega’s, met liefde voor de klanten en de nooit aflatende goesting om te blijven gaan. Ik heb zelf opgekeken naar en soms afgekeken van zo veel creatieve collega’s. De kameraadschap die in het afgelopen jaar her en der is ontstaan, dat neem ik voor altijd mee als ondernemer.
Lul van het jaar: iedereen die klimaatopwarming blijft ontkennen en verwacht ‘dat de technologie het in de toekomst wel zal oplossen’. In het bijzonder politici die dat doen. Grow a pair.

Welk (kook)boek, podcast of serie bracht je recent veel plezier?
Ik mocht de proefaflevering horen van een nieuwe podcast: ‘Ben ik dan de trut?’ van Sofie Rycken en Annelies Moons. Daarin onderzoeken ze pijnlijke en gênante momenten met als kernvraag: Wie ging er in de fout? De piloot over ‘slechte cadeautjes geven’ klonk alvast veelbelovend.

Afgelopen jaar richtte ik samen met Caroline van Avocado van de Duivel Faim de Flandre op. Wij zijn een culinair contentbureau dat foodondernemers helpt om de juiste woorden te vinden. Op welk (persoonlijk of professioneel) project ben je bijzonder fier?Dat ik de moed had om mijn bedrijf op lossere schroeven te zetten, om te gaan onderzoeken welke richtingen ik allemaal uit kan. En nog het meest op de laatste drie maanden: toen ik besloot om duidelijk 2 paden te kiezen en niet meer ‘in het wilde weg’ te ondernemen.

t Leven is in 2022 flink duurder geworden. Aan wat zou jij je laatste euro uitgeven?
Eten voor mijn kinderen. Heel klef, ik weet het. Maar als het einde nabij is, zou ik willen dat ze met hun lievelingssmaak in de mond dat einde tegemoet gaan, terwijl ik voorlees uit een boek.

Het worden weer normale feestdagen. Wat zijn je jouw ‘wilde’ plannen voor Kerstmis en Nieuwjaar?
Kerstavond bij de schoonfamilie, kerstdag bij de eigen familie en oudjaar samen met vrienden in herinnering aan een goede vriend die er jammer genoeg niet meer is.

Welk gerecht komt zeker op je feesttafel? Het kerstmenu van OHNE Ternat :-). Ook wel iets waar ik trots op ben, de lijm zijn in een lokale samenwerking tussen traiteur Elton, bioboerderij Dubbeldoel en taartenbakster Elise van Taart Karamelle.

De jacht naar cadeautjes is weer geopend. Met welk ‘pakje’ kunnen wij jou plezieren?
Iets om te doen, voor mezelf, met enkele goede vrienden, mijn betere helft of mijn twee zonen. En, behalve bij dat laatste, met een babysit erbij.

Welke stad moeten wij volgens jou zeker eens bezoeken? Geef ook je favoriete (foodie) adresjes mee.
Afgelopen zomer gingen we naar Zweden. Ik ben een echte ontbijt-fanaat en de talloze ‘Kakeria’s’ met hun Fika waren right up my alley. Absolute topper was Krakestans Kakeria.

Wie, wat zijn je favoriete (food)instagramaccounts?
Ik volg er eigenlijk vrij weinig, maar ik ben wel gecharmeerd van wat mijn oud-leerling Branko doet als ‘Bruut’

Met wie zou je volgend jaar eens graag een Tafelklapke doen? En waarom?
Ik zou heel graag met grote retailers rond de tafel zitten om van hen een echt antwoord te krijgen op de vraag: wat eten we morgen? En hoe gaan jullie daar op een goeie manier voor zorgen? Het klinkt heel ‘onnozel’, maar ik wacht en wacht en wacht op één van de grote spelers die resoluut durven kiezen voor een ander bedrijfsmodel, eentje dat 100% voor duurzaamheid kiest, weg van het stimuleren van overconsumptie en overproductie. Ik zou vragen stellen, heel vaak ‘waarom?’ en veel luisteren.

Even in de glazen bol kijken…welke (culinaire) trend zie jij in 2023 helemaal doorbreken? Ik ben echt niet ‘mee’ op dat vlak. Maar ik hoop dat de trend aanblijft om naar pure, trage voeding te grijpen. En ik hoop dat die waterkes met smaak snel verdwijnen.

Had je 10 miljoen, wat zou jij dan in 2023 doen? OHNE als coöperatieve op de kaart zetten. En landbouwgrond kopen om te geven aan regeneratieve boeren. Dat soort van projecten, dat is het enige waarvoor ik eigenlijk echt graag steenrijk zou zijn.

Doe een (zotte) wens…Meerdere regels tekst. Voor mezelf: dat mijn b(l)ijberoep, Lagom, schoon en organisch mag groeien, want ik word zo content van mensen helpen met een goed verkoopsverhaal bij een schoon product. Voor de wereld: dat er nog meer mensen zijn die mensen willen zijn en blijven die deugen. Of is dat niet te zot en best ok om te wensen. 🙂

Geef een reactie