De eindejaarsvraagjes aan Silvia Derom

Kom binnen en zet u! Met wie hebben wij vandaag de eer? Ik ben professioneel coach voor creatieve generalisten (mensen met een breed interesseveld en een grote nood aan variatie) en maakte van mijn fascinatie voor tegenstellingen, ‘en-en-en’ verhalen en eigenlijk alles wat niet in één hokje te plaatsen is, mijn beroep. Ik coach, creëer, schrijf en onderneem. Ik hou van ‘anders’ en ‘ongewoon’, hoewel ik de schoonheid van ‘het vertrouwde’ ook heb leren zien. Door mijn werk lijk ik misschien een echt mensen-mens, maar er schuilt ook een grote dierenvriend in mij.

Welke gebeurtenis is jou het afgelopen jaar het meest bijgebleven? En waarom?
Er zijn natuurlijk heel wat triestige gebeurtenissen op wereldvlak waar ik meteen aan moet denken. Maar ik wil graag een positieve gebeurtenis benoemen. Dus dan maar iets op lokaal niveau: dit jaar was ons eerste jaar terug naar het ‘Cirk’ festival in Aalst. Het was geleden van 2019 (een editie die niet doorging door Covid, en eentje die we moesten missen omdat we zelf met Covid zaten). Cirk! is een beetje ‘ons carnaval’, we missen geen enkele dag en kijken er al maanden op voorhand naar uit.

In welke restaurant heb je afgelopen jaar ’t lekkerste gegeten?
Wat me het meest bijgebleven is, is de linzensoep van bij Zuske in Oostende. Jaarlijks worden we met oudjaar ook culinair verwend bij een vriendin, die professioneel kok en cateraar is (haar bedrijf noemt Pic Nic Del Mundo). Dus dat hoogtepunt moet nog komen voor mij, maar ik weet nu al dat het duimen en vingers aflikken zal zijn!

Wie mag voor ‘jouw man / vrouw van het jaar 2022’ worden? Wie geef je dan weer de titel ‘lul van het jaar’? Ik ervaar twee problemen bij deze vraag ;-). Allereerst, die titel(s) wil ik aan meer dan één persoon geven! En ook, je kan gerust tegelijkertijd held én lul van het jaar zijn. Maar een poging tot antwoord: mijn mannen/vrouwen van het jaar zijn mijn coachees. Ik besef dat dit wat cliché klinkt, maar ik meen het oprecht. De grootste strijd die iemand voert is vaak toch die met zichzelf. Dat vraagt moed.

Welk (kook)boek, podcast of serie bracht je recent veel plezier?
Omdat het super vers in mijn geheugen zit: ik bekeken nog eens, voor de 10de keer of zo, de hele reeks van Friends uit!

Afgelopen jaar richtte ik samen met Caroline van Avocado van de Duivel Faim de Flandre op. Wij zijn een culinair contentbureau dat foodondernemers helpt om de juiste woorden te vinden. Op welk (persoonlijk of professioneel) project ben je bijzonder fier?
Dit najaar werd ik op verschillende plekken uitgenodigd om te praten over creatieve generalisten. In de 8-9 jaar dat ik nu bezig ben met deze missie, is het de eerste keer dat er zoveel aandacht (tegelijkertijd) is voor het thema. Er zijn ook steeds meer ambassadeurs voor de boodschap ‘dat het oké is meer dan 1 ding te zijn’. Ik ben fier dat ik het zaadje heb geplant voor deze beweging (in VL en NL) zoveel jaren terug, en ben gemotiveerd om op dit élan verder te gaan.

’t Leven is in 2022 flink duurder geworden. Aan wat zou jij je laatste euro uitgeven?
Gezonde en lekkere voeding is toch wel iets waar ik niet snel op beknibbel. Maar mocht het echt mijn laatste euro zijn? Aan zaadjes of zo om in de tuin een moestuin aan te leggen? Dat is mijn pragmatische kant die nu spreekt, want ik heb helemaal geen groene vingers.

Het worden weer normale feestdagen. Wat zijn je jouw ‘wilde’ plannen voor Kerstmis en Nieuwjaar?
Dat ontvouwt zich meestal pas tijdens de kerstvakantie zelf. Wat sowieso op het programma staat is connecteren met vrienden en familie, en alles wat werkgerelateerd is op een laag pitje zetten.

Welk gerecht komt zeker op je feesttafel?
Geen idee, haha! Ik ben ook meestal de gastvrouw niet, dus ik laat me graag verrassen. Maar wat wel héél zeker is: met driekoningen eten we driekoningentaart! Dat is mijn favoriete taart EVER en ik maak hem graag op zijn Brussels: met een laagje appeltjes onder de frangipanevulling.

De jacht naar cadeautjes is weer geopend. Met welk ‘pakje’ kunnen wij jou plezieren?
Een verrassing, een beleving, een trip, … zolang ik iets nieuws kan ontdekken!

Welke stad moeten wij volgens jou zeker eens bezoeken? Geef ook je favoriete (foodie) adresjes mee.
Ik ben oorspronkelijk van Brussel, woon in Aalst en heb een grote boon voor Oostende. Dan toch maar een lans breken voor Oostende. Ik had het al over Zuske, absoluut de moeite! Ik ga me hiermee niet profileren als een grote foodie, maar frituur Franky, dat is me toch ook wat. Niet alleen omdat de frietjes zo lekker zijn, maar ik bewonder de professionaliteit en vriendelijkheid van de frituureigenaar (nee, hij noemt zelf niet Franky heb ik ontdekt). Als je dag in dag uit met (hongerige!) mensen te maken hebt, worden je zenuwen toch al eens op de proef gesteld. Maar hij blijft dus altijd klantvriendelijk, respect!

Wie, wat zijn je favoriete (food)instagramaccounts?Alle accounts met grappige videos met dieren in de hoofdrol.

Met wie zou je dit jaar eens graag een Tafelklapke doen? En waarom? Arnout Hauben. Hoe hij de kunst beheerst om mensen op hun gemak te stellen, verhalen naar boven te krijgen, oprecht nieuwsgierig te blijven… dat is een kunst. Ook hij heeft een boon voor Oostende trouwens, dus wat mij betreft kunnen we daar afspreken!

Even in de glazen bol kijken…welke (culinaire) trend zie jij in 2023 helemaal doorbreken?
De vele talenten van creatieve generalisten worden gezien en gevierd! (sorry, op culinair vlak werkelijk geen idee)

Had je 10 miljoen, wat zou jij dan in 2023 doen?
Investeren in mijn bedrijf; een happy place aan de zee kopen en die delen met anderen; een ‘kok aan huis’ aanwerven; vrijwilligerswerk doen in één of ander wildlifeproject; en een paar Pokémon boxen kopen voor mijn zoon (ik ga zo hard scoren als hij dit leest!).

Doe een (zotte) wens…
Maar eentje, echt? Spontaan moet ik denken aan een productiehuis beginnen met mijn goede vriendin en collega-coach Sofie. Ik heb altijd al een fascinatie gehad voor media en hou ervan om concepten te bedenken. Ik heb alvast al een partner-in-crime, nu de rest nog!

Geef een reactie