De eindejaarsvraagjes aan Evelien Van Rentergem

Kom binnen en zet u! Met wie hebben wij vandaag de eer?
Evelien, gelukkig samen met Joske, Julie en Olivia / Altijd bezig met ‘food’ en communicatie, of de twee gecombineerd bij Share My Food / Ik word gelukkig van de zon, citytripjes, Zuid-Frankrijk, goeie koffie & chocolade / Een dag niet gekookt is een dag niet geleefd.


Welke gebeurtenis is jou het afgelopen jaar het meest bijgebleven? En waarom?
Ik denk zoals de meesten, de oorlog in Oekraïne. De eerste beelden van vluchtelingen, de bombardementen, het verdriet van de mensen daar. Sindsdien kijk ik minder naar het journaal, om mijzelf wat af te schermen van al die miserie. Ik kan daar niet goed tegen, zeker niet als er kinderen bij betrokken zijn.


In welke restaurant heb je afgelopen jaar ’t lekkerste gegeten?
Ik denk aan twee fantastische restaurantbezoekjes in eigen land. Het eerste is Blanco, een verfijnd restaurant met Mexicaanse invloeden in Knokke. Het interieur is er prachtig en de bediening super sympathiek. Daarnaast iets dichter bij huis: Benoît en Bernard Dewitte in Zingem. Ik herinner me van dit restaurant vooral de gezellige huiselijke sfeer met het haardvuur dat brandde. Ook het eten was uiteraard top, zoals je mag verwachten van een restaurant met een ster.


Wie mag voor ‘jouw man / vrouw van het jaar 2022’ worden? Wie geef je dan weer de titel ‘lul van het jaar’? Vrouw van het jaar: de BBC reporter die tijdens het WK in Quatar de regenboogband droeg bij wijze van protest. Een vrouw met ballen! Vrouwen van het jaar: alle moedige vrouwen die protesteren tegen het regime in Iran. (Lullen van het jaar: de mannen die al dit leed veroorzaken).

Welk (kook)boek, podcast of serie bracht je recent veel plezier?
Ik ben dit jaar een echte “wandelaar met podcast in de oren” geworden. Ik heb hard genoten van ‘Bob’ en ‘Iemand’, beiden podcasts gemaakt door Radio 1.

Afgelopen jaar richtte ik samen met Caroline van Avocado van de Duivel Faim de Flandre op. Wij zijn een culinair contentbureau dat foodondernemers helpt om de juiste woorden te vinden. Op welk (persoonlijk of professioneel) project ben je bijzonder fier?Ik heb dit jaar niet specifiek aan een project gewerkt waar ik echt fier op ben. Mijn gezin heeft de voorbije twee jaar nogal wat meegemaakt en ik ben eigenlijk gewoon fier dat we ondanks dat alles nog altijd gelukkig en positief in het leven staan.


‘ t Leven is in 2022 flink duurder geworden. Aan wat zou jij je laatste euro uitgeven?

Ongetwijfeld aan lekker (maar daarom niet per se chique of duur) eten.

Het worden weer normale feestdagen. Wat zijn je jouw ‘wilde’ plannen voor Kerstmis en Nieuwjaar?
Zo heel wild zijn die plannen niet. Kerstavond vieren we gewoon met ons gezin. De kindjes zijn al enthousiast dat er raclette op tafel komt! Kerstdag vieren we met de familie bij mijn ouders thuis en oudejaarsavond is altijd een avondje onder vrienden. Elk maakt een gang klaar en ik laat mij volledig gaan met de hapjes.

Welk gerecht komt zeker op je feesttafel?
Aangezien ik op oudejaar enkel voor de hapjes moet zorgen, laat ik mij meestal goed gaan en sta ik een hele dag in de keuken enkel en alleen voor de hapjes. Dit jaar wordt dat wel een uitdaging, want we zijn aan zee tot de 31ste. Maar mijn feestgenoten hebben gelukkig gezegd dat ze dit jaar met minder tevreden gaan zijn 😊 Uiteindelijk is de ‘sfeer en gezelligheid’ toch het belangrijkste tijdens de feestdagen.

De jacht naar cadeautjes is weer geopend. Met welk ‘pakje’ kunnen wij jou plezieren?
Je kunt mij altijd plezieren met een lekker etentje (bij je thuis of op restaurant) of met een mooi boeket. Maar eigenlijk zijn wij niet zo’n pakjesmensen. Enkel de kinderen krijgen iets onder de kerstboom en dat is prima zo. Geen stress om kadootjes te kopen voor een heel leger.

Welke stad moeten wij volgens jou zeker eens bezoeken? Geef ook je favoriete (foodie) adresjes mee.
Ik had in december het plezier van mee te mogen met Caroline van Avocado van de Duivel op foodie trip naar Londen. Ik heb daar het meest genoten van Dishoom (heerlijk Indisch) en Bubala (Midden-Oosters zoals ik het nog nooit heb gegeten, OMG die humus!). Ook Borough Market en Spa Terminus zijn twee heel toffe adresjes met kraampjes en streetfood.

Wie, wat zijn je favoriete (food)instagramaccounts? Ik ga geen specifieke accounts noemen, maar ik vind dat veel Vlaamse collega-foodbloggers dat echt goed doen. Dus: applausje voor mijn collega’s!

Met wie zou je volgend jaar eens graag een Tafelklapke doen? En waarom?
Ik heb niet echt idolen. Ik ben al blij dat we na de corona ellende nu eindelijk weer voluit en zonder beperkingen mogen Tafelklappen met al wie ons dierbaar is!

Even in de glazen bol kijken…welke (culinaire) trend zie jij in 2023 helemaal doorbreken?
Ik denk (en hoop voor ons klimaat) dat de vegetarische keuken meer en meer aan belang zal winnen. Een goed kwalitatief stukje vlees of vis mag van mij zeker blijven bestaan, maar ik denk wel dat we gaan blijven evolueren naar een gezondere en klimaatvriendelijker keuken.

Had je 10 miljoen, wat zou jij dan in 2023 doen?
Hoewel ik mijn beide jobs met hart en ziel doe, zou ik met zoveel geld op mijn rekening een break nemen om iets te doen waarbij ik minder achter de computer moet zitten (mijn lijf zou er ook dankbaar om zijn). Misschien wel een koksopleiding volgen of stage lopen in een restaurant. Ik zou ook graag terug wat meer recepten ontwikkelen en erover bloggen, gewoon voor het plezier. En daarnaast: een paar citytripjes en een verre reis met mijn gezin zou ook wel tof zijn.

Doe een (zotte) wens… Ik ga voor een cliché (maar wel echt gemeend): een goede gezondheid en vrede op aarde voor iedereen!

Geef een reactie