De eindejaarsvraagjes aan Jo De Bruyne

Kom binnen en zet u! Met wie hebben wij vandaag de eer? Jo De Bruyne, barista buiten categorie, creatief brein van de eerste en enige speciality coffeebar in Aalst : Philimonius, createur van de beste chai en uitkijkend naar nieuwe uitdagingen in 2023….

Welke gebeurtenis is jou het afgelopen jaar het meest bijgebleven? En waarom?
De oorlog in Oekraïne. Ik kan daar met mijn verstand niet bij. Ik zou daar heel veel over kunnen zeggen maar ik ga het niet doen. Het raakt mij enorm. Ik kan er met mijn verstand niet bij.
Dichter bij huis heeft de burn-out van mijn soulmate mij best wel aangegrepen. Dat confronteerde mij met mijn eigen burn-out van 10rjaar geleden, toen ik 1 jaar ziek was.Plots ging haar licht uit. 6 maanden lang heeft ze gevochten en als kers op de taart won ze de illustratorenwedstrijd van De Lemniscaat. Over vallen en opstaan gesproken! Helaas wonen we te ver van elkaar om even bij mekaar langs te gaan “op een rappeke” voor een bakje troost, een knuffel en een goed gesprek.


In welke restaurant heb je afgelopen jaar ’t lekkerste gegeten?
De Kwizien in Hasselt! Een jong team van talentvolle jonge chefs werkt in de open keuken aan heel verfijnde gerechtjes. Hedendaagse gastronomie, puur, eerlijk en bijzonder combinaties. Prijs-kwaliteit: top!

Wie mag voor ‘jouw man / vrouw van het jaar 2022’ worden? Wie geef je dan weer de titel ‘lul van het jaar’? Oh, da’s een moeilijke…! Lul van het jaar, met vlag en wimpel op 1: Poetin. Op 2 Johan Derksen, de Nederlandse tv-figuur owv zijn bekentenis omtrent een verkrachting. En op 3: Thierry Baudet, de Nederlandse extreem-rechtse politicus en complotdenker. Daar is een grote hoek af, en niet van de leuke soort…!
Dus, persoonlijkheid van het jaar….? Joyce DiDonato, de wereldbekende mezzosopraan die naast zingen ook geweldige masterclasses geeft aan jonge operazangers. Hoe ze jonge vocalisten geruststelt, inspireert, motiveert en techniek en muzikaliteit bijbrengt, da’s gewoon zalig om te zien! Check YouTube!

Welk (kook)boek, podcast of serie bracht je recent veel plezier?
Momenteel lees ik het boek “Begin met het waarom” van antropoloog Simon Sinek. Deze ongelooflijke inspirerende man werkt heel aanstekelijk door nagels op de kop te slaan. Hij is niet voor niets de populairste TED-talker. Afgelopen zomer reisden we uit Italië terug naar België met de heerlijke Klara podcast over de geschiedenis van de Côte D’Azur. De beroemdheden met hun grote en kleine kantjes passeerden de revue (en de avenue in Cannes) en het was een mooie afleiding op onze terugreis. Zo konden we met ons hoofd nog wat in het zuiden blijven hangen.
De goed geflipte serie die ik zag, was toch wel de Scandinavische serie Kärlek & Anarki! Zo van die pijnlijke, geflipte en subtiele humor die met de afleveringen steeds wranger wordt. Heeerlijk is dat!

Afgelopen jaar richtte ik samen met Caroline van Avocado van de Duivel Faim de Flandre op. Wij zijn een culinair contentbureau dat foodondernemers helpt om de juiste woorden te vinden. Op welk (persoonlijk of professioneel) project ben je bijzonder fier?
Ik ben eigenlijk wel fier op mijn zaak die ik 9 jaar geleden in Aalst op de kaart heb gezet. Dat was toen niet alleen de allereerste specialty coffee bar, maar ook de eerste conceptstore. We stonden binnen de 3 maanden in de top 3 op TripAdvisor en kort nadien jarenlang op nr 1 in Aalst. Af en toe “deelden” we de 1ste plaats eens met Kelderman of Histoire 32 (Nu Gist in Goeferdinge). Ach, je moet een ander ook eens iets gunnen, hé! (Gniffel) Maar dat we na 9 jaar nog steeds de enige specialty coffee bar en conceptstore zijn in Aalst, verwondert mij nog steeds. Er zijn weliswaar koffiezaken bijgekomen (en ook weer verdwenen) maar geen enkele durft de baseline “specialty coffee bar” gebruiken…. Dus ja, daar ben ik wel fier op. Daaruit voortvloeiend is mijn chai ontstaan. De enige plek je echte bio chai (en vegan) kan drinken en kopen zoals je hem drinkt in India. Helaas is 99% van de chai die je geserveerd krijgt slechts een instant poedertje met smaakstoffen, extracten en vooral veel bazaar… Hier dus niet, wel het echte spul!

’t Leven is in 2022 flink duurder geworden. Aan wat zou jij je laatste euro uitgeven?
Ik kan ontzettend spaarzaam zijn (niet gierig!) en zal mijn laatste euro dan ook uitgeven aan iets dat absoluut levensnoodzakelijk is: eten. Of gewoon weggeven. Dat kan ook.


Het worden weer normale feestdagen. Wat zijn je jouw ‘wilde’ plannen voor Kerstmis en Nieuwjaar? De laatste 9 jaar vielen deze 2 dagen in de allerdrukste periode van het jaar. Werkdagen van 20 uur zijn dan eerder regel dan uitzondering. Ik geef mezelf een applausje als ik aan tafel niet in slaap val voor mijn gezelschap… Gelukkig kookt mijn man ook lekker en maakt hij er graag iets moois van. Maar ik mis het wel enorm om zelf aan de potten te staan! Na 1 januari 2023 gooi ik het roer om en stop ik met mijn zaak en ziet het er dus naar uit dat ik in 2023 weer (mee) aan de potten sta.

Welk gerecht komt zeker op je feesttafel?
We eten nooit 2 maal hetzelfde maar 2 dingen sluipen toch weer telkens op de feesttafel: bij het aperitief een paar oesters om te delen met mijn pleegzoon (de rest lust geen oesters) en petit fours bij de koffie. Een beetje nostalgie.

De jacht naar cadeautjes is weer geopend. Met welk ‘pakje’ kunnen wij jou plezieren?
GEEN. GEEN. GEEN. Ik haat cadeautjes! Echt waar, een gloeiende hekel heb ik daaraan. Wat moet ik daarmee? Het ding is dat ik ontzettend veel dingen graag zie, mooi vind, maar dat ik dat echt niet per se ook hoef te bezitten. Als je dan écht iets zoekt om mij te plezieren: een goede fles zoete witte wijn. Een goeie Monbazillac of Sauternes, daar kan ik van genieten, als ik ze kan delen met mijn gezelschap. Waar ik oprecht blij van word is iemand die iets dóet voor mij: iets lekker koken, een taart bakken, samen tafelen, ja, dat wel. Wacht, met een goed gesprek erbij!

Welke stad moeten wij volgens jou zeker eens bezoeken? Geef ook je favoriete (foodie) adresjes mee. Kopenhagen en ga brunchen bij Café Norden, zalig! In Parijs ga je koffie drinken en Benedict Eggs eten bij Frenchie to go in de Rue du Nil. Btw ze hebben er ook een broodje “Brioche Homard”…. In Antwerpen eet je heerlijke ceviche (en sushi!) bij Lima. En in Londen krijg je een roze suikerorgasme bij coffee/cake bar Elan. Voor de lekkerste koffie in Edinburg ga je naar Brew Lab. Bij Pesca in Amsterdam vind je een absolute top-visbeleving. Je kiest eerst je vis in de ‘viswinkel’ waar je uitgelegd wordt welke bereiding er op de kaart staat met die vis. Vervolgens ga je naar de wijnwinkel om je wijn en andere dranken te kiezen en dan ga je aan tafel. Je laat de heerlijke pure visbereidingen op je afkomen en geniet! Wist je dat dit restaurant een coöperatieve is? Enkel vis uit duurzame visserij, 10% van de bedrijfswinst gaat naar het personeel en als klant draag je per ticket 1 euro bij aan de coöperatieve. De overige bedrijfswinst gaat terug in de coöperatieve om duurzame visserij verder uit te bouwen. Hoe schoon is dat?!

Wie, wat zijn je favoriete (food)instagramaccounts?
Oogsnoep, is dat ook food…? (Hihi) Dan moet je kijken naar @kiltedyogis , yoga in kilt, juist ja, blote torso, altijd in de Schotse natuur. Maar ik lig altijd direct in een knoop met mijn benen, dus hou ik het bij kijken. oogsnoep dus.
@foudepattiserie , geen uitleg nodig zeker? Wie van chocolade houdt, moet zeker @kirstentobballs volgen, chef bij Callebaut. Op @odierbaarbelgie vind je de mooiste B&B’s van het land.
Wie Italiaans wil leren, en dan vooral de correcte uitspraak, luistert best goed naar Davide, wees gerust hij zegt alles 2 keer! @italianwithdavide
@beninmadrid is een heerlijk zotte, kunstzinnige account en bij @frankdalemans vind je prachtige Belgische natuurfotografie. Wie liever van vertederende illustratie houdt kan @lieveclaesen volgen of de franse @rebeccadautremer.
En ja, ik volg ook @opera_lovers_paradise , because music was my first love!


Met wie zou je volgend jaar eens graag een Tafelklapke doen? En waarom?
Met Sergio Herman. Ik bewonder de man niet enkel om zijn kookkunsten en ondernemingszin, maar als ik zijn programma’s zie, dan ben ik steeds ontroerd, ja, door zijn immer kinderlijke verwondering van nieuwe dingen die hij ontdekt. Zijn nieuwsgierigheid van een voor hem onbekend product en dat brein dat vervolgens instant gaat broebelen om daarmee culinair aan de slag te gaan, zalig! 5 jaar geleden mocht ik zijn personeel een baristacursus geven en dat was toch ook best een fijne ervaring daar, in The Jane!


Even in de glazen bol kijken…welke (culinaire) trend zie jij in 2023 helemaal doorbreken?
Veggie en vegan. We moeten naar een minder milieubelastende keuken evolueren, zoveel is zeker.


Had je 10 miljoen, wat zou jij dan in 2023 doen?
Vakantie nemen om te herbronnen. Reizen om opnieuw geïnspireerd te worden. En ja, weer een paar uur per dag aan mijn vleugelpiano zitten.


Doe een (zotte) wens…
Dat iedereen -bij gelegenheid- eens een koe vastpakt bij hare nek en in haar oor fluistert: merci voor die melk waar al die lekkere Belgische kazen van gemaakt worden. We gaan u verder goe soigneren!

Geef een reactie