De eindejaarsvraagjes aan Stijn Deschacht

Kom binnen en zet u! Met wie hebben wij vandaag de eer?
Ik ben Stijn Deschacht. Oostendenaar, muziekliefhebber, podcaster van ‘Over Eten’, geobsedeerd door de Mexicaanse eet- en drinkcultuur en kok.

Welke gebeurtenis is jou het afgelopen jaar het meest bijgebleven? En waarom?
Mijn reis naar Mexico. Dankzij corona was het alweer een tijdje geleden, dus ik was enorm excited om opnieuw te kunnen vertrekken. Ik deed er stage in Xokol, in de stad Guadalajara. Chef Xrysw Ruelas was de beste chef voor Latijns-Amerika in de San Pellegrino Young Chefs Academy wedstrijd en samen met chef Oscar Segundo werden ze dit jaar tot veelbelovendste chefs van Mexico gekroond. Ik zag en leerde enorm veel op heel korte tijd.

In welke restaurant heb je afgelopen jaar ’t lekkerste gegeten?
Ik ging begin dit jaar met een vriend van me naar Kol, in London, het restaurant van Santiago Lastra. De verwachting lagen hoog en ik had het al 3x moeten opnieuw inplannen door de corona perikelen van 2021, maar toen ik er was werd ik heel, heel hard van mn sokken geblazen. De ster die ze dit jaar kregen van de Guide Michelin is dan ook meer dan terecht.

Wie mag voor ‘jouw man / vrouw van het jaar 2022’ worden? Wie geef je dan weer de titel ‘lul van het jaar’?De vrouw van het jaar is voor mij zonder enige twijfel Friedl Cornillie. Een naam die niet veel mensen gaan kennen, maar Friedl werd zwaar gewond tijdens een gasontploffing in Oostende nadat ze de medewerkers van Lucien en Lizette in veiligheid bracht. Lucien en lizette zijn/waren een soep en lunchbar die gerund werd door mensen met een beperking. Friedl werkte als begeleidster en wou zeker zijn dat iedereen veilig was, keerde terug om af te sluiten toen de boel ontplofte. Haar werk, moed en snelheid van handelen hebben ervoor gezorgd dat iedereen veilig was en erger is voorkomen.Lul van het jaar is zonder enige twijfel Russische president Putin. Fuck alles aan die gast en zijn gevolg.

Welk (kook)boek, podcast of serie bracht je recent veel plezier?
De biografie van Piet Huysentruyt, Piet Ongezouten, was een wervelwind. Zijn levensverhaal werd boeiend opgeschreven, bomvol avonturen en anekdotes en het is echt alsof je op sleeptouw genomen wordt. Mijn favoriete podcast op dit moment is De Smaakadvocaten Van Dyck en Van Dyck; twee heren met toevallig dezelfde achternaam die elke twee weken de wereld van dranken en smaken induiken. Heel boeiend! Serie: Somebody Feed Phil. Het onvervalste enthousiasme van Philip Rosenthal bij alles wat hij te eten en te zien krijgt is aanstekelijk. Het doet je zin krijgen in lekker eten, met leuk gezelschap, op de mooiste plekken ter wereld.

Afgelopen jaar richtte ik samen met Caroline van Avocado van de Duivel Faim de Flandre op. Wij zijn een culinair contentbureau dat foodondernemers helpt om de juiste woorden te vinden. Op welk (persoonlijk of professioneel) project ben je bijzonder fier?Ik ben eigenlijk best trots op mijn podcast, Over Eten. Elke twee weken laat ik een gast zijn of haar food story delen met de wereld en ik ben blij dat ik elke maand betere luistercijfers zie. Ongelofelijk hoe een klein zijproject langzaamaan groeit! Professioneel ben ik best fier dat ik -zonder enige echte koksopleiding- in de keuken van een restaurant als Bar Bulot mag en kan meedraaien. Shoutout naar Joachim Boudens en Gert De Mangeleer voor het vertrouwen!

t Leven is in 2022 flink duurder geworden. Aan wat zou jij je laatste euro uitgeven? Aan tequila en/of mezcal. Zoals het gezegde gaat: para todo mal, mezcal, para todo bien, tambien. “voor al wat slecht is, mezcal.voor al wat goed is, ook.”

Het worden weer normale feestdagen. Wat zijn je jouw ‘wilde’ plannen voor Kerstmis en Nieuwjaar?
Echt wilde plannen zijn er niet… De verplichte nummertjes afvinken bij familie, dat wel, maar wat ik ga doen op oudejaar? Waarschijnlijk gezellig tipsy worden met veel lekkere drankjes, dansen en feesten, maar waar is vooralsnog de vraag.

Welk gerecht komt zeker op je feesttafel? Meerdere regels tekst.
Als het aan mij ligt, dan komt er zeker rode mole uit Guerrero. Het gebruik van Costena chiles geeft deze mole een mooie donkerrode kleur met ondertonen van rijp fruit. Ik werk het graag af met kwartelpootjes en een slaatje van jonge groene bladgroentjes.

De jacht naar cadeautjes is weer geopend. Met welk ‘pakje’ kunnen wij jou plezieren?
mezcal, tequila of een leuke pure single rum. Of een Mexicaans kookboek die nog niet in mijn verzameling zit!

Welke stad moeten wij vo

lgens jou zeker eens bezoeken? Geef ook je favoriete (foodie) adresjes mee. Guadalajara. Iedereen heeft het steeds over Mexico City en Oaxaca als het over Mexico gaat, maar in Guadalajara ligt het tempo een pak lager dan in Mexico City en is de stad omgeven door allerlei toprestaurants, van casual streetfood tot fine dining. Aanraders: Xokol, de foodstalletjes in Mercado San Juan, Alcalde, La tequila, Karne Garibaldi, La Docena, El Gallo Altanero, De La O, Habanero Negro, Mezonte tasting room, Pharmacia Rita Perez, Yunaites, Padela Cantina en zo zijn er nog heel veel die ik nu aan het vergeten ben.

Wie, wat zijn je favoriete (food)instagramaccounts?
@xokol, @thelucasassis, @servedbysoberon, @g_erales, @j_oscarsegundo, @santiagolas, @sanchez_vesterbro, @cevicheceviche, @odin.rocha

Met wie zou je volgend jaar eens graag een Tafelklapke doen? En waarom? Ik zou supergraag met Jeroen Meus een tafelklapke doen. Ik denk dat het een hele interessante mens is die ook al verschillende watertjes heeft doorzwommen, maar vooral nog altijd gepassioneerd is door lekker eten en gastronomie.

Even in de glazen bol kijken…welke (culinaire) trend zie jij in 2023 helemaal doorbreken?
Ik denk dat groenten en plantbased food nog meer dan ooit de hoofdrol gaan spelen.

Had je 10 miljoen, wat zou jij dan in 2023 doen?
Eerst en vooral een eigen zaak en daarna investeren in jonge food ondernemers… een soort VC firm openen als het ware, maar in plaats van technologie eens kijken waar jonge, getalenteerde ondernemers met een goed plan kunnen geholpen worden. En misschien ook nog een reisje naar Mexico voor mezelf.

Doe een (zotte) wens…
Ik wens dat ik een heel veel mensen kan gelukkig maken met lekker eten en drinken in mijn eigen format en vooral dat ik de 10 miljoen van de vraag hiervoor win om dat investeringsidee naar realiteit te kunnen omzetten.

Geef een reactie