De eindejaarsvraagjes van Tafelklap aan Manon Van Aerschot

Kom binnen en zet u. Met wie hebben wij vandaag de eer? Hey, ik ben Manon, foodie in hart en nieren en dat mag je best letterlijk nemen. Ik maakte van mijn passie mijn beroep en werk als zelfstandig culinair journalist en foodstylist. Op mijn blog macaronmanon.be vind je mijn eigen verhaal met receptideetjes en mijn favoriete adresjes in binnen-en buitenland. Ik ben geen ochtendmens maar voor versgebakken pannenkoeken of wafels mag je mij altijd wakker maken. Ik kan nog geen twee minuten stilzitten maar wel uren in de potjes roeren in de keuken. Op tafel vind je bij ons zowel klassieke Belgische kost als wereldse gerechten. Ik hou ervan om buiten de lijntjes te kleuren. Be bold, or italic, never regular…

Waar had jij het afgelopen jaar de gezelligste tafelklap of waar heb jij het lekkerst getafeld? Da’s een moeilijke! Ik heb eigenlijk super veel fantastische momenten beleefd het afgelopen jaar. Er zijn wel twee mijlpalen die dit jaar hebben getekend. Ik maakte mijn eerste eigen kookboek ‘Alle dagen feest’ en ik stapte in het huwelijksbootje. We gaven ons trouwfeest in een tomatenserre en aten met 120 mensen aan een lange tafel in de serre. Dat moment was voor mij misschien wel het mooiste van het afgelopen jaar. Lekker eten delen met bijna alle mensen die je graag ziet, dat gebeurt zelden!

Stel, je krijgt carte blanche en je mag het feest van jouw dromen organiseren. Hoe zou jij het plaatje laten kloppen?Ha ik denk dat ik dat het voorbije jaar samen met mijn man al gedaan heb. We trouwden in een tomatenserre, hebben 1,5 jaar alles gepland en georganiseerd want een serre heeft geen keuken, geen stoelen of tafels, geen dansvloer, geen verlichting,… maar het was fantastisch! En ook op het bord speelden tomaatjes de hoofdrol ;-).

Kerstmis staat voor de deur. Welk gerecht komt er beslist op tafel?
Al voorbij vrees ik ;-).

Kwalitatieve ingrediënten zijn de basis van elk kookavontuur. Van welk product sla jij met de feestdagen altijd een voorraadje in? Hmm gerookte zalm denk ik, dat zit altijd wel ergens in een gerechtje. Dat heeft meteen iets feestelijks!

Het jaar 2019 loopt op zijn laatste benen. Welke gebeurtenis bracht je het afgelopen jaar (een beetje) van jouw melk? Trouwen! Haha dat was toch een behoorlijke organisatie maar we hebben ontzettend van het feest genoten. We reisden ook naar New York, onze eerste keer in de V.S. Ik vond het daar fantastisch en voelde mij meteen thuis! En een kookboek maken dat had ik toch echt niet zien aankomen. Ik kreeg slechts 8 weken om alles af te werken maar het is gelukt en ik kijk er met een grote glimlach op terug. Ik kan het nog steeds bijna niet geloven als ik mijn boek in de boekenwinkel zie liggen!

Welke (food)trend heb jij het afgelopen jaar ontdekt? Less is more! Er is terug ruimte voor authenticiteit en echtheid. De vol-au-vent is niet meer oubollig maar juist lekker hip mét kip van bij een eerlijke boer en zelfgetrokken bouillon. Ik ben daar heel blij om, schuimpjes en dergelijke zijn nooit mijn ding geweest. Een gerecht smaakt voor mij het beste met een vleugje nostalgie.

Van de tafel naar de zetel. Welk boek heeft je het afgelopen jaar het meest kunnen bekoren? ‘Nooit meer te druk’, een boek over balans vinden, over ondernemersschap en over ok zijn met je drukke agenda en er met een andere instelling naar te leren kijken. Change the mood!

Op naar het magische jaar 2020. Wij moeten met onze tijd mee. Welke podcast of app zou je niet meer willen missen? Instagram, ik blijf dat echt geweldig vinden! Al heb ik daar het gevoel dat ik soms niet helemaal mee ben. Ik ken niks van de algoritmes of hoe je meer volgers of likes krijgt, ja echt! Ik doe eigenlijk maar wat. Als ik dan zie dat sommige accounts op enkele maanden tijd hun volgers verdubbelen en plots torenhoog boven mij uitsteken vraag ik me af hoe dat komt. Misschien moet ik me daarin verdiepen haha en mee met mijn tijd gaan ofzo. Maar ik hoop dat er een einde komt aan alle accounts die Instagram niet op een eerlijke manier gebruiken. Het is zo’n mooi medium, ik hoop dat het niet kapot gemaakt wordt. En ik hoop ook dat mensen zich realiseren dat het maar een medium is, niet het leven. Als mijn account morgen platligt ga ik het daar even moeilijk mee hebben maar mijn wereld zal heus niet vergaan.

Waar gaat/ gaan jouw reizen in 2020 heen?
We spelen met verschillende ideetjes: Vietnam, Tel Aviv, Italië,… Dit jaar wil ik veeeel reizen ☺.

Welk (ondernemers)doel wil je in 2020 bereikt hebben?
Meer rust en balans vinden. Ik heb nu soms het gevoel dat ik echt altijd in dienst sta van mijn klanten. Ik denk dat ik de dingen een beetje meer moet loslaten en meer moet genieten van alles dat ik doe.

Tot slot….heb je nog een leuk quote voor ons?
Zoals ik al zei: Be bold, or italic, never regular. Het is ok om een beetje anders te zijn en je eigen ding te doen. Anders zou alles maar een saaie boel worden ;-).