Koekjes voor Marlene

Marlene, een toffe madam uit Zuid-Tirol stuurde mij vorige week een pakketje met appels. Ik kende haar niet maar ging nieuwsgierig op zoek. Marlène kan zoet, licht zurig of knapperig zijn en ze is er in meerdere variëteiten (Granny Smith, Golden,…), las ik verder. Mooier is haar   roots : ze beschouwt de Italiaanse Dolomieten en zijn natuurlijke kracht als haar vader en ze profiteert van de zachtheid van het mediterraanse klimaat dat ze bovendien als haar moeder claimt.

De zoektocht naar een leuk recept was lang. Je kan immers veel doen met appels. Werd het iets hartig of zoets, “that was the question”!. Een appel is voor mij een ingrediënt dat ik zowel in stoofschotels als in quiches zwier. Uiteindelijk koos ik voor een koekje met een extra Italiaanse toets nl olijfolie, pijnboompitten en limoen. Een heerlijke combinatie als je het mij vraagt….

Wat heb je nodig?

250g zelfrijzende bloem

100g suiker

1 bio limoen (citroen kan een alternatief zijn)

1 zakje vanillesuiker

75 ml olijfolie

1 Marlène appel

1 handvol pijnboompitten

2 eieren

1 el bloemsuiker

Tijm of appelmunt voor een extra kruidig accent

 

Hoe ga je te werk?

Rasp de limoen en hou de zeste apart.

Pers de limoen uit en hou het sap apart.

Doe de bloem samen met de suiker, de vanillesuiker, 1 ei, de zeste, het sap en de olijfolie in de mengkom en meng tot een stevig mengsel.

Maak een bol van het deeg en dek af met folie.

Laat minstens 30 minuten rusten in de koelkast.

Rol het deeg uit tot een dikte van 5mm, neem een steekvormpjes en steek er vormpjes uit. Als je van grillige vormen houdt, kan je het ook met de hand doen.

Leg een bakpapier op een bakplaat en verdeel er de koekjes over.

Verwarm de oven voor. Hetelucht 170 graden.

Schil de Marlène-appel, verwijder het klokhuis en snij ze in kleine kubusjes van 4 op 5 mm.

Bestrijk de koekjes met een losgeklopt ei.

Verdeel de pijnboompitten en appelblokjes over de koekjes.

Bak ze 15 à 20 minuten in de oven.

Werk af met bloemsuiker en verse kruiden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s