Klaaskoeken op de wijze van Piet

In deze tijd van het jaar vind ik het spijtig dat ik niet Zuid-West Vlaanderen woon en niet bij een bakker om de hoek mijn voorraad klaaskoeken kan inslaan. Dit streekproduct werd vroeger mantepeirden of klaaspeerden genoemd. Het zijn in tegenstelling tot wat je zou denken geen speculazen maar koeken in een zoete en licht gekruide sandwichdeeg. Oorspronkelijk waren het grote koeken van een paard, een man, een fiets en werden ze enkel gebakken op 6 december. Nu zijn de vormen kleiner en bakt de warme bakker ze tussen september en eind december. Als je geluk hebt, kan je ook kiezen tussen de klassieke variant of de versie met rozijnen of suiker.

Wat ik verder nog het leukste vind, zijn de sappige ‘klaaskoek’-verhalen die mensen vertellen. ‘Ik eet het puur met een kop warme chocolademelk’ of ‘geef mij maar een flinke portie goei boter erbij’ en nog andere beleggen het als een sandwich met jonge kaas. Waarom kan ik toch niet Zuid-West Vlaanderen wonen? De omzet van de bakker zou aanzienlijk stijgen.

Maar niet getreurd. Lang leve het internet en lang leve zijn duizenden recepten. Ik vond een paar interessante recepten, nam ze één voor één grondig door en koos wegens de ‘goede verhoudingen'( lees veel goed boter) voor een recept van Piet Huysentruyt. Een goede keuze, zo bleek achteraf….

IMG_6237

Wat heb je nodig?

2 eitjes, 4,5 dl melk, 1 kg bloem,200 gram boter,200 gram boter, 80 gram gist, snuifje zout snuifje zout, 150 gram suiker, theelepel kaneel of speculaaskruiden.

Hoe ga je te werk?

Maak de melk lauw, doe er de eitjes bij en voeg de helft van de bloem en de  opgeloste gist erbij. Kneed zachtjes gedurende 5 minuten. Stop met kneden. Zorg dat de boter op kamertemperatuur is en doe ze er in nootjes bij. Voeg nadien de rest van de bloem, de suiker, en het zout bij het mengsel.

Kneed opnieuw 10 minuten tot het deeg niet meer kleeft, zeker geen bloem meer bijvoegen. Het deeg is nu 1 geheel.

Strooi een beetje bloem op het aanrecht en bol het deeg even op. Leg het in een schaal, een nat doekje erover en 20 minuten laten rijzen in een oven van 40 graden.

Strooi een beetje bloem op het aanrecht, haal het deeg uit de kom en rol het uit tot op een 1,5 cm met een deegrol

Maak vormpjes (eendjes of kerstboompjes zijn dankbaar), leg deze op een bakplaat met boterpapier en zet opnieuw in de oven van 40 graden. Laat rijzen gedurende 20 minuten.

Meng eigeel met een beetje water, haal de koeken uit de oven, zet de oven op 225 graden en smeer de koeken in met het dooier / water mengsel, voorzichtig.

Wanneer de oven heet is bak je ze gedurende 15 minuten.

Naar een uitgebreid getest recept van Piet Huyzentruyt

IMG_6214

7 reacties op ‘Klaaskoeken op de wijze van Piet

      1. Ik had er gemaakt voor Sintemaarten voor de eerste keer…met bloem voor bruinbrood 😂.. Foutje.. Maar ze smaakten toch! En de rest heb ik in de broodpudding gedraaid! Misschien maak ik er ook 6 december.. Goed excuus..

      2. Inderdaad da’s een goed excuus. Het grappige is dat ik vorige week ze zelf maakte en nadien een paar exemplaren van verschillende bakkers proefde. Maar die van de piet bleven toch de beste

      3. En ik heb de ervaring bij Piet zijn recepten dat die vaak mislukken (de bakrecepten). Maar dat kan ook aan mij liggen, ik ben rapper weg met kookrecepten dan bakrecepten 😉 die koeken komen toch op het lijstje.. Het is beslist!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s