Beter dan Komen Eten

Het moet ergens begin juli geweest zijn toen ik dit mailtje kreeg Belgium Blog Buster en San Pellegrino stellen je voor, ter gelegenheid van de uitgave van de S. Pellegrino gids, om 6 tafelgenoten te herenigen bij jou thuis of bij één van je vrienden voor een maaltijd die enkel voor jullie zal worden bereid ! Aan het hoofd van deze maaltijd staat een jonge chef, een S. Pellegrino Young Talent, die speciaal voor jullie komt koken ! Jij hoeft niets te doen, behalve de tafel dekken voor je gasten .” Zo gezegd, zo gedaan. Het leven van een foodblogger kan immens zwaar zijn : ik haalde het beste servies boven, blonk de mooiste couverts op en rolde de rode loper uit voor Jonas én zijn zus Laurence Haegeman van Restaurant De Vijf Seizoenen.

IMG_5287

Laurence en Jonas : broer,zus en chef
Samen met hun ouders prikkelen ze in De Vijf Seizoenen alle zintuigen met heerlijke gerechten, intense smaken en opmerkelijke texturen. Streekgebonden producten, moderne technieken van nu met kennis van weleer worden in het familierestaurant verwerkt in een duurzame én innovatieve keuken. Laurence en Jonas genoten hun professionele opleiding in de betere hotelscholen en stapten beiden in de zaak van hun ouders. Hun voorbeelden zijn niet van de minste : Frank Fol, de leermeester van Jonas als het op de mogelijkheden van koken met groenten aankomt en Kobe Desramault van In De Wulf voor de culinaire inspiratie die hij haalt uit de natuur.

Dit topmenu werd bereid in onze keuken 

Frivole hapjes :  Kroepoek van aardappel met gerookte paling
Gerookte plattekaas met biet variëteiten
Voorgerecht:  Knolselder in zoutkorst van onze groenteboer ‘Bieselenberg’
Hoofdgerecht: Bekegemse eend met blauwe bes en wortel
Nagerecht: Sorbet van schapen yoghurt ‘Brebis de Brakel’, rozen, rode biet en appel van onze boomgaard

Vrienden aan het woord :  Bart, mijn favoriet neefje én foodie in wording
In ‘the place to be’, ‘het crisiscentrum’, genaamd  “de keuken” verliep alles smoothly. Geen zenuwachtig gedoe, geen geroep en getier zoals je wel eens zou verwachten in een topkeuken met topchefs. De sympathieke ontvangst was al een schot in de roos. Tijdens het aperitief konden we in de keuken samen met de andere gasten het ontstaan van de wondermooie hapjes live meemaken. Ze smaakten overheerlijk.

Het voorgerecht was een prachtige en gedurfde combinatie van smaken. Van elke hap werd je blij. Bij het hoofdgerecht moest ik even uit mijn comfortzone treden. Zelf zou ik nooit eend bestellen op de menukaart maar deze bereiding was ongelofelijk lekker. Perfect gebakken en vergezeld van een heel lekkere puree. Dat smaakte naar meer.

Het dessert was bijna te mooi om op te eten. Zoals je favoriete speelgoed dat je amper uit het doosje durfde te halen omdat het zo mooi was. En de smaken waren al even mooi en verfrissend. Streekproducten werden op een subtiele manier verwerkt in elk gerecht. De chef gaf een woordje uitleg bij de leveranciers van zijn streekproducten waardoor de nieuwsgierigheid naar de smaak nog werd aangewakkerd.

Het menu was zo verrassend lekker en van zo’n hoog niveau dat ik de koks op slag een boek zou voorstellen, een kookprogramma en ook nog wat sterren. De avond was top met topchefs, topgerechten en top gastvrouw/-heer. Een hoog culinaire, ontspannende weekavond in een relaxte huiselijke omgeving met heel sympathieke tafelgasten! Meer dan voor herhaling vatbaar.

Vrienden aan het woord : Kurt, partner in crime én overtuigd foodie

Het is altijd leuk om verwelkomd te worden door een enthousiaste gastvrouw met aan haar zijde een charmante kok en lieftallige kokkin. Bij lekkere bubbels worden de smaakpapillen verwelkomd met een mooi kleurrijk aperitiefhapje dat niet enkel het oog doet glimlachen maar ook de smaakpapillen.

Het voorgerecht wordt ingezet door de kookkapitein himself, een voorgerecht met een frisse knolseldersmaak, krokant gebakken, … Zalige smaken. Eend krokant gebakken met een mooie smaak en vergezeld van de nodige groenten en fruit, puur lekker.Het dessert is een aangename afsluiter, waarvan de “out of de box” de rode biet is. Een groente die enorm in is maar die mij minder ligt, is voor mij in dit nagerecht super geslaagd. Jonas en Laurence zijn niet alleen schitterend in hun vak maar ook als mens zijn het twee toppers. Zalig genoten!

IMG_5323

Beter dan Komen Eten

Tot slot zoek ik een week na datum nog altijd naar de juiste superlatieven. Na 5 jaar bloggen, talloze events en exquise etentjes, was dit privé-dineetje mijn allerbeste culinaire ervaring ooit. Allereerst geef ik Laurence en Jonas een welverdiende 10 op 10 voor hun hoogstaande creaties. De smaken waren mooi in balans, de texturen en gebruikte kooktechnieken een ontdekking maar bovenal was elk gerecht een mooie ode aan de originele smaak van de gebruikte producten. Ik heb van elke beet genoten.

Daarnaast verdient iedereen een dikke 10 op 10 voor sfeer en gezelligheid. Zelden zo ongedwongen én in eigen huis genoten van goed gezelschap, leuke babbels en het typische thuisgevoel. De chefs die op hun basketsloefkes gezellig in de potten staat te roeren en met de nodige schwung hun creatie komen vertellen. Onze kat die even polshoogte komt nemen en de vriendin die veel te gretig haar nog eens wijn inschenkt. Kortom deze ervaring was onbetaalbaar en onvergetelijk. Duizend maal dank Jonas en Laurence voor het geweldige menu. Dikke merci voor Bart, Kurt, Bart, Yannick en Annick voor het hoogstaand gezelschap.

Bedankt San Pellegrino en Belgian Blog Busters voor het aanbod.

5 reacties op ‘Beter dan Komen Eten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s