Zubrowka. Ontdek de legendarische wodka

“Zubrowka, ontdek de legendarische wodka” Dit was haast letterlijk de uitnodiging die ik een paar maand geleden in de bus kreeg. “Wodka? Zubrowka?” In een tijd waar iedereen in de ban is van gin hoorde ik het in Keulen donderen. Wodka associeerde ik met een bijdrankje in een cocktail of met Russen die een glaasje teveel ophebben. Gelukkig bracht de leuke avond in onder leiding van  Przemyslaw Matuszewski, de ambassador van Zubrowska Vodka daar verandering in.

ZUBROWKA_portrait 3

Zubrowka is niet zomaar een vodka. Het is één van de meest legendarische en pure wodka’s die er bestaan.  De grote trots van Polen wordt al eeuwenlang geproduceerd en verrijkt wordt met bizongras. Dit exclusief ingrediënt zorgt voor een heel aparte smaak die zowat het midden houdt tussen kaneel en vanille. Przemyslaw nam ons tijdens de avond mee in de wondere wereld van Zubrowka :   de geschiedenis,  de artisanale productiewijze alsook de Wodka-cultuur in Polen kwamen uitgebreid aan bod. Naast de pure variant die ijskoud gedronken wordt, leerde ik ook de geweldige combinatie met troebel appelsap kennen (het recept verklap ik helemaal onderaan).

Zubrovka_Wilderness_Marc_Sethi-5943[1]

 

600 jaar geschiedenis

Polen gaat er prat op het wodkaland bij uitstek te zijn. Zijn geschiedenis gaat terug tot zeshonderd jaar geleden, tot het koninkrijk van Casimir De Grote (1333-1370), de verlichte koning die kennis en ontdekkingen aanmoedigde. De Poolse alchemisten profiteerden van de dynamiek die aangewakkerd werd door hun vorst. Na verloop van jaren verfijnden ze de distillatietechnieken tot pure kunst. De basis voor de moderne wodka was gelegd en al snel won de drank aan zuiverheid en bekendheid.

Een betoverende plek

In het woud van Bialowieza in het noordoosten van Polen vinden we nog de laatste Europese bizons in het wild. Het zijn indrukwekkende runderen, mythische figuren uit de dierenwereld. Ze leven vrij en majesteitelijk in het woud van Bialowieza waar ze naar hartenlust kunnen grazen van het beroemde bizongras, een bijzonder aromatische kruidachtige plant die in het woud groeit.

Tijdens de hete zomers vult het bizongras zich met een sap vol intense aroma’s en rijke volle toetsen waar de bizons dol op zijn. De sensuele geuren die nauw aansluiten bij het aromatische profiel van kaneel en vanille, geven de Zubrowka zijn unieke en persoonlijke smaak.

Zubrovka_Wilderness_Marc_Sethi-6027[1]

Familiegeheimen

Bizongras is een zeldzame plantensoort en is bij ministerieel decreet beschermd. Ook de oogst ervan is gereglementeerd. Zo beschikken slechts enkele families uit de omgeving over het plukrecht. Het geheim wordt van generatie op generatie doorgegeven en er zijn zelfs maar weinig lokale inwoners weten waar dit magische gras precies groeit. Het wordt met de hand geplukt, bij voorkeur bij het aanbreken van de dag, wanneer het nog fris is van de ochtenddauw.

Na de oogst en het zorgvuldig sorteren worden de grassprieten op de familiezolders met natuurlijke verluchting gedroogd. Hierdoor blijven de aroma’s en de kleur behouden. Daarna wordt het gras gesorteerd op grootte, kaliber en doorsnede. De mooiste sprieten worden geselecteerd om de Zubrowka-flessen te versieren. Eén spriet per fles, niet meer!

Zubrovka_MSethi-6271

Voor een fles Zubrowka zijn meer dan 60 dagen nodig

Na het plukken duurt het nog meer dan een maand voor het bizongras aankomt in de distilleerderij van Bialystok, gelegen op een uur rijden van het legendarische woud. Daar wordt het bizongras nog drie dagen geweekt in zuiver water uit een Artesische bron dat op 80°C wordt gebracht. Het resultaat van deze delicate infusie wordt gemengd met een alcoholdistillaat dat 30 dagen gerijpt werd in eiken vaten.

Zubrovka_MSethi-6262

De wodka die dienst als basis voor de Zubrowka wordt geproduceerd met de beste rogge (rye grains) en voldoet aan alle standaards voor Poolse premiumwodka’s. In de laatste productiefase wordt het met bizongras geparfumeerde en in vaten gerijpte distillaat in heel precieze porties gemengd met de premiumwodka en vers water om het hoge alcoholpercentage terug te brengen tot 40%. Dan wordt de wodka op flessen getrokken. En elke fles krijgt een grasspriet afkomstig van het toverbos.

Apple Zu en meer

De Zubrowka heeft een uitzonderlijk aromatisch profiel en kan perfect puur en ijskoud gedronken worden. Maar hij kan ook gemengd worden met ambachtelijk appelsap (de signatuurcocktail is de ‘Apple Zu’) en hij is ook geschikt voor verschillende andere cocktails.

Zubrovka_Wilderness_Marc_Sethi-5710[1]

Wat heb je nodig? 50ml Zubrowka, ijsblokjes, 100ml donker appelsap en een partje limoen

Hoe ga je te werk?  Meng de Zubrowka met het appelsap en de ijsblokjes en “stir, do not shake”. Werk af met een partje limoen.

ZUBROWKA_Apple Zu

Nog meer weten over de legendarische Zubrowka?  Check zeker hun website of  hun facebookpagina 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s