Huisjes van peperkoek

Kerstmis, de mooiste en gezelligste tijd van het jaar… De lichtjes, de kerstboom, de kerstballen en vooral: de geur van kruidige thee en koekjes! Ja, als zoetenlip zijn feestdagen ook hoogdagen voor mijn lijn 😉 Kerst is dan ook de meest inspiratievolle tijd van het jaar om mij uit te leven met al wat zoets is & dit jaar wil ik het groter dan ooit aanpakken!

Peperkoekenhuisjes voor de huiselfjes

Met deze dagen kunnen we kleine huiselfjes hun hulp soms echt wel gebruiken, dus hoop ik dat ze een zwak hebben voor mijn volgend baksel…

Afbeelding 1Wat heb je nodig? 350g bloem, 125g boter op kamertemperatuur, 175g bruine suiker, 1tl bakpoeder, 4el honing, 1 ei en 3tl gingerbread-kruiden.

Hoe ga je te werk? Meng de bloem, het bakpoeder en de gingerbreadkruiden in een kom en voeg er de boter aan toe tot het mengsel op broodkruim begint te lijken. Daaraan voegen we de suiker aan toe. Het ei kloppen we los en mengen we met de honing. Dit mengsel voegen we aan het droge deeg toe. Meng goed tot je een stevig deeg hebt. Rol de deegbal in plasticfolie en laat 15-30min in koelkast opstijven. Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot ca. 0,5cm en maak figuurtjes met een uitsteekvorm. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg ervoor dat de koekjes elkaar niet raken. Bak de gingerbreadkoekjes ca. 10min in een voorverwarmde oven op 180°C.

Afbeelding 4

Tips and trics: Gingerbread- kruiden kan je kopen in de speciaalzaak (bv. Dille & Kamille) of kan je zelf samenstellen door kruiden te gebruiken zoals bv. kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, gember, kardemon, piment, anijs en koriander. Voor het maken van mijn kleine gingerbreadhuisjes heb ik een uitsteekvorm gebruikt, je kan ook natuurlijk zelf een sjabloon maken waarmee je jouw muren, wanden en dak uit het deeg snijd.

Afbeelding 3

Voor het aan elkaar monteren van mijn koekjesdelen heb ik gebruik gemaakt van 100g icingpowder (te vinden in de Aveve) gemengd met 40ml water tot dat het de juiste consistentie had om te kunnen spuiten met een spuitzak.

Afbeelding 2

En de rest van het decoreer-proces… tja, dat is knutselen, prutsen, soms eens vloeken en heel veel vingers aflikken 😉 Nog wat tips: als je niet zo goed bent in het spuiten van dakpannen kan je gebruik maken van amandelschilfers als dakpannen. Bloemsuiker of zelfs kristalsuiker is dan weer leuk als sneeuwlaagje. En je kan ze natuurlijk ook altijd versieren met smarties, suikerstokjes, chocolade, pretzels en ander snoepgoed…

Afbeelding

Een reactie op “Huisjes van peperkoek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s