De taartjes van Roger

Een clafoutis is in mijn ogen een ‘klaar-in-een-wip’ taart. Fruit, eieren, bloem en melk bij elkaar slaan en de oven in. Niet bij Roger Van Damme. Hij vindt deze lekkernij gewoon opnieuw uit. Zo verrijkt hij het deeg met een bonte zeste-mengeling en laat  de bosvruchten heerlijk op smaak komen met citroengras, steranijs en kaneel. Geïnspireerd door deze verrassende aanpak trok manlief vorige week zijn schort aan en toverde deze schoonheden op tafel….

Wat heb je nodig?  Voor de taartbodem : 225g bloem, 25 g amandelpoeder, 100 g kristalsuiker, 20g fijngemalen ijshoornkoekjes, 150g ongezouten boter, 50g gezouten boter 1 ei, 1 eierdooier 1⁄2 tl geraspte citroenschilletjes 1⁄2 tl geraspte limoenschilletjes 1⁄2 tl geraspte sinaasappelschilletjes .

Voor de bosvruchten : 25cl water, 60g kristalsuiker,  2 stengels citroengras, fijngesneden het merg van 1 vanillestokje, 1 takje verse munt, 2 stuks steranijs,  1 kaneelstokje en gebroken 200 g bosvruchten (mogen uit de diepvries komen)

Voor de vulling : 2 eieren, 2 eierdooiers, 70g kristalsuiker,  10 cl room, 2 cl melk, 30 g plattekaas, 15 g patisseriebloem,  1 scheutje dessertwijn,  1 scheutje crème de cassis

Voor de afwerking :  100g abrikozenconfituur,  verse bosvruchten, verse munt en  een scheutje water.

Hoe ga je te werk? 

Maak de taartbodem : maak een kuiltje in de bloem en leg hier de rest van de ingrediënten in, behalve de geraspte citrusschilletjes. Meng met de handen door elkaar en kneed tot een soepel deeg. Meng de geraspte citrusschilletjes door het deeg. Bestuif met bloem en rol uit. Leg het deeg voorzichtig in de taartring, duw het deeg voorzichtig naar beneden en verwijder het overtollige deeg. Zet de taartbodem op een velletje bakpapier en laat 15 minuten rusten in de koelkast.

Maak de bosvruchten. Meng het water met de suiker en breng het aan de kook. Snij de kruiden in stukjes, zodat ze volop hun aroma kunnen vrijgeven. Haal het kokende suikerwater van het vuur en doe de kruiden erbij en laat infuseren. Voeg er de bosvruchten aan toe.

Maak ondertussen de vulling voor de taart. Meng de room, de plattekaas en de melk. Meng de eieren en de eierdooiers en klop ze los met de suiker. Klop er nu zachtjes het mengsel van plattekaas, room en melk door. Roer de bloem erdoor en voeg tot slot de dessertwijn en crème de cassis toe.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Haal de taartbodem uit de koelkast en wrijf de bodem in met een laagje abrikozenconfituur. Gebruik hiervoor een kwast. Hou nog 2 eetlepels confituur over om gelei mee te maken. Schep de bosvruchten uit de bouillon, laat ze goed uitlekken en verdeel over de bodem. Giet het beslag erover. Zet de taart op een bakplaat en laat 25 tot 30 minuten bakken in de warme oven.

Kook 2 eetlepels abrikozenconfituur met het water en zeef. Dit is nu abrikozengelei. Laat de taart een beetje afkoelen. Haal de ring van de taart en bestrijk met de abrikozengelei. Werk af met enkele takjes munt en verse bosvruchten of frambozen.

Een recept  uit het nieuwe bakboek van Roger Van Damme

6 reacties op ‘De taartjes van Roger

      1. Je moet er een keer gaan eten … onvoorstelbaar wat voor kunstwerkjes hij op tafel tovert. En niet alleen qua desserts, maar ook zijn gerechten zien er top uit (en smaken top).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s