Onze eerste gastblogger heeft smaak !

Het is een feit. Wij hebben onze eerste gastblogger….

Beginnen doen wij meteen in stijl met Inge. In het dagelijkse leven runt ze samen met haar man één van mijn favoriete foodieplekjes : Bakkerij Heidi. In mijn ogen heeft ze meer stijl en klasse dan Trinny & Susanah samen en verstaat ze als geen ander de kunst het vakmanschap van manlief mooi in te pakken.

En nu het woord aan Inge…

Vrije avond, vrienden op bezoek. Wat is er fijner dan een dagje kokerellen met mijn liefste. Starten met een bezoekje aan de plaatselijke markt, op zoek naar heerlijke verse kruiden en vis. De Delhaize plunderen en een hulplijn inroepen om het allerfijnste vlees op de kop te tikken !(Dankjewel chef Peter!)

Wat volgt lijkt wel op het voor bereiden van een veldslag, want zo zegt mijn wederhelft , een goede chef is ‘a man with a plan’. Van het hapje tot het dessert, elk onderdeeltje van het gerecht wordt ontleed en op papier gezet, met als pronkstuk een schets van elk bord!

Maar het moet gezegd, het werkt! Waar we de dag voordien nog strandden in een chaotische poging ( ik geef het toe, we hebben eerst moeten proefdraaien op onze nieuwe receptjes) werd dit ons moment of glory. Genoten van het uitproberen, proeven, zoeken naar nieuwe texturen,nog eens proeven, aanpassen en blijven proeven!

Met weinig ervaring dan toch iets op tafel toveren waar iedereen enthousiast over is, het voelt heerlijk. De receptjes van Chef Chiara Van Emrik, eerste vrouwelijke Njamchef en Chef-kok in haar eigen restaurant Mise En Place in Antwerpen vormden de basis, al werden ze al snel naar onze hand gezet met onze eigen ideeën en probeersels.

Een impressie….

Het recept  van tartaar & tataki van rundsvlees met buffelmozzarella

Start met het maken van een marinade: meng 2 dl lichte sojasaus met 2 cm gember fijn gesneden, 2 teentjes knoflook, 2 lepels olijfolie 1 theelepel gedroogde chili, een halve pompelmoes en een halve citroen. Voeg naar eigen smaak zwarte peper en eventueel een beetje zout toe ( soja is al licht zoutig!)

Verder nodig: 500g tache noir van Iers rund of een fijne filet pure van rund, 12 mozzarellaballetjes, geraspte parmezaan en enkele blaadjes rucola.

2 eetlepels groene pesto : eenvoudig te maken ( verse basilicum, parmezaan, pecorino & geroosterde pijnboompitten mixen, olijfolie ,zwarte peper & zout toevoegen om op smaak te brengen), 1 eetlepel geroosterde pijnboompitten, olijfolie en balsamico-crème of glacé

Start met de tataki: Schroei de helft van het vlees aan alle kanten mooi dicht in een hete pan met olijfolie en leg deze vervolgens enkele uren afgedekt in de kom met de marinade.

Maak vervolgens de tartaar: Snijd de helft van het vlees in kleine blokjes. Doe deze in een kom samen met de pesto, een weinig parmezaan, peper en zout. Giet er een scheutje olijfolie op, dek de kom goed af en zet deze in de koelkast. Rooster tot slot de pijnboompitten.

Bordschikking: 

Strijk je bord in met een laagje balsamico glacé en plaats hierop mooie blokjes tartaar (gebruik hiervoor een vormpje). Snijd het gemarineerde vlees in dunne plakjes en schik ze opgerold tussen de tartaar, kruid ze lichtjes af met zwarte peper. Werk je bord af met de bolletjes mozzarella,rucola blaadjes, pijnboompitten , stipjes verse pesto en optioneel met stipjes en blokjes van wasabi.

Bijkomende tip : De wasabi -decoratie eenvoudig te maken: tube wasabipasta mengen met room en 2 blaadjes gelatine, peper & zout, laten opstijven in de koelkast en in blokjes snijden. Het restje warm je lichtjes op in de microgolf tot een vloeiende saus.

Wil je ook gastblogger van Cuberdon & Macaron worden? Het kan, maak een leuk verhaal van één van je foodie –avonturen, stuur het door naar foodie@meerpluswaarde.be en wie weet, staat ook jouw verhaal hier te pronken….

4 reacties op ‘Onze eerste gastblogger heeft smaak !

    1. Heidi, is het leuke tirolermeisje van weleer! Toen wij 17 jaar terug de zaak overnamen was zij het uithangbord van de zaak.
      Het meisje verdween, maar de naam…die bleef!
      Zo hebben we altijd een leuk verhaal achter de hand!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s