Dagelijkse kinderkost : het krokettenmachien

“En wij doen er een kilooken zout en een half paksken boter bij”. Met deze zin imiteert mijn dochter met veel smaak haar groot idool. Haast letterlijk hangt ze aan zijn lippen en stijgt  haar goesting om te koken met de dag.

Om haar en onze jongste spruit de knepen van het vak te leren, plan ik regelmatig een lesje ‘Dagelijkse Kinderkost’. Na de tomatensoep met balletjes en het vleesbrood, haalden wij vorige week het krokettenmachien van onder het stof.

Wat heb je nodig? 1 kg  bloemige aardappelen, 2 el bloem, 2 eigelen, 1 ei, een scheutje melk, een scheutje water,  nootmuskaat, peper, zout en paneermeel.

Hoe ga je te werk? Schil de aardappelen en kook ze gaar. Pureer ze door een roerzeef en kruid met peper en zout. Voeg het ei toe en meng tot je een homogene massa bekomt.

Vul de krokettenmachine met de puree en druk goed aan. Snij vervolgens de kroketten in gelijke grootte en zet ze  een paar uurtjes koud weg.

Rol ze door de bloem, klop eigeel los en doe er een beetje water bij. Dop de kroketten in het eigeel, daarna in het paneermeel, dan opnieuw in het eigeel en opnieuw in het paneermeel. Deze dubbele beurt is heel belangrijk om een krokant korstje te bekomen.

Bak ze goudbruin en serveer ze met heerlijk ouderwetse erwtjes & worteltjes…

8 reacties op ‘Dagelijkse kinderkost : het krokettenmachien

 1. Mmm… ondanks dat ik al lekker gegeten heb, krijg ik toch weer het water in de mond!
  Leuk ideetje voor met de kids.
  Zelfs mijn bijna 4-jarige doet niets lever dan in de potten te roeren.
  Er bestaat zeker al een wachtlijst voor het lenen dat je machientje :-))

   1. Die wordt nog verkocht hoor. Ik geloof dat Jeroen Meus er onlangs ook gebruik van gemaakt heeft in dagelijkse kost. Ik las in de krant dat sindsdien de verkoop van het “krokettenmachien” een enorme boost heeft gekregen !

 2. Nostalgie! Mijn moeder is ook nog de gelukkige bezitter van een krokettenmachien. Tot haar 80ste maakte ze nog zelf haar kroketten voor het nieuwjaarsfeestje … voor 13 man!

 3. Kroketmachine koop je gewoon via collishop hoor. Is nogsteeds van millecroquette en ziet er ook nogsteeds hetzelfde uit. (Trouwens ook bij Inno en elke kookwinkel.)
  Het mijne kocht ik in de kringloopwinkel voor 30 cent, wat me ongeveer 28,70 euro uitspaarde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s