Fond & Fumet

Met nieuwjaar kreeg ik van manlief een klein boekje cadeau. Daarin vier data en vier kruisjes. Het enige wat ik kon ‘ontcijferen’ was dat wij op die dagen uit eten zouden gaan. Op vorige zaterdag stond (eindelijk) het eerste kruisje. Hoe later het werd hoe meer mijn neus begon te krullen…Zouden wij naar Brussel of Gent gaan? Was het met of zonder een ster? Moest ik mijn deux-pieceken of mijn jeans aantrekken. Ik kon het bijna niet meer uithouden.

In Erpe-Mere namen wij de E40 richting Gent. Ik begon meteen wild te fantaseren. Werd het Volta, De Vitrine, JEF? Eens in Gent moest ik deze plannen opbergen en mijn actieradius naar Kortrijk verleggen. Wij gingen toch niet naar Het Hof van Cleve? Mijn outfit was daarvoor niet sjiek genoeg. Maar ook Kruishoutem lieten wij aan ons voorbij gaan. Uiteindelijk verloste een kleine tip mij uit mijn lijden : het werd Fond & Fumet in Marke. Google scherpte vervolgens mijn smaakpapillen nog wat aan : 14/20 in Gault Millau, een lokaal geïnspireerde kaart én met een open keuken….

Omdat wij er al een zware foodie-dag op hadden zitten : kozen wij voor het menu Margeritte (45 euro). Dit kregen wij voorgeschoteld :

Een ijsgekoeld komkommersoepje op basis van geitenmelk met koriander (let op het leuke bloemenaccent)

Fijngesneden Belgisch Wit-Blauw, Keiems bloempje, tempura van ui, mosterd en linzen (leuke variant van carpaccio, te mooi om op te eten)

Gerijpt lamsvlees, wilde daslook, gestoofde radijs, gemarineerde daikon mergpompoen en crispy patatjes (het vlees smolt gewoon in je mond)

Geselecteerde topkazen van Michel Van Tricht, huisgemaakte kweeperensiroop en vruchten uit onze tuin (een lekkere afsluiter met perfect gerijkte kazen)

Fond & Fumet was voor mij één van beste ‘restaurantbelevingen’ van de afgelopen jaren. Door solo slim te spelen – zonder personeel maar simpel met zijn tweetjes- heeft het koppel in mijn ogen een strategisch juiste keuze gemaakt. Hierdoor hebben ze alles zelf in handen en bieden ze hun gasten een beperkte maar top keuze aan. Chef Jurgen is een aanhanger van de terroir-keuken en maakt handig gebruik van de Local Food Express. Hierdoor beschikt hij over een uitgelezen aanbod van verse kruiden, bloemen en andere topingrediënten uit zijn eigen regio en kan hij er al zijn creativiteit in kwijt. De passie en de liefde voor hun vak druipt er bij het koppel af . Zelden had ik zoveel water in mijn mond toen ik mijn bordje zag en de smakelijke uitleg van de gastvrouw aanhoorde.

Echt buiten categorie qua beleving is de open keuken. Je kan als gast – en als geïnteresseerde foodie des te meer- gewoon de keuken binnenwandelen en een babbeltje met de chef slaan. Ik had het geluk om ‘live’ het dresseren van de zelf gerookte zalm en asperges te zien, kreeg een proevertje toegeworpen en kon een duik nemen in de draaiende ijsmachine. Toen wij huiswaarts reden, kregen wij nog een ovenvers brood mee…”Morgen snij je er een dikke snede van en beleg je het rijkelijk met choco. “ aldus de tip van chef Jurgen. Iets wat deze foodie ook deed en er zelfs wat vroeger voor opstond…

7 reacties op ‘Fond & Fumet

  1. Toch niet het Hof van Cleve lol maar zag er wel super uit. Een om te onthouden en bij te zetten op mijn lange lange lange to do lijst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s