Cuberdons van snoep tot boek…

Cuberdons, ik heb er wat mee…Ik ben er zo wild van dat ik zowel deze blog en één van onze ezels naar deze authentieke snoep genoemd heb. Het was dan ook een grote eer uitgenodigd te zijn op de boekvoorstelling van  “Cuberdons, een neus voor gastronomie”.

Dit boek is een initiatief van Confiserie Geldhof. Sinds hun cuberdons als streekproduct erkend werden,  steeg de omzet naar bijna 10 miljoen euro en heeft het bedrijf duidelijk de wind in de zeilen. Behalve stichter Antoine Geldhof en zoon Tony is het succes mede te danken aan commercieel directeur Daniël Bernon, een man pas echt ‘een neus’ heeft voor zaken. Geïnspireerd door de cuberdon-hype  is hij het creatieve brein van het bedrijf.

Naast de fruitcuberdons -die enkel in de zomermaanden te verkrijgen zijn- lanceerde hij de dessertsaus Cub-o-Creme en de Cub-o-Crunch.’ Later dit jaar komen ook nog de cuberdonkoekjes en de cuberdonpasta op de markt. Hij zoekt ook opportuniteiten buiten het bedrijf en zorgde voor succesvolle samenwerkingen met ijsroom-fabrikanten en zelfs met de grote fastfood-jongens als Mc Donalds, Quick en Pizzahut- werden zoete samenwerkingen opgezet.

Als liefhebber van de ‘real stuff’ had ik tot voor kort mijn bedenkingen bij al deze innovaties.  Maar na het horen van zijn uitleg dat deze innovaties vooral gebaseerd zijn op vragen van klanten én  na het proeven van enkele van deze producten heb ik al een veel genuanceerder beeld. Meer nog ik heb zelfs al een paar ideeën verzameld wat in de toekomst met cuberdons wil doen. Foie gras met cuberdonsaus (zoals op de foto) en een panna cotta zitten al in mijn hoofd.

Voor het schrijven van het boek baseerden ze zich op de interviews van de Canvas-uitzending ‘Drie Generaties’ en smukten ze het geheel op met onuitgegeven foto’s en bedrijfsstukken. Verder strikten ze 32 chefs die aan de slag gingen met hun bekende ‘neuzekes’. Resultaat is een boek vol originele recepten. Het bewijs ook dat cuberdons méér zijn dan een zoete lekkernij. In het boek vind je vernieuwende combinaties met eendenlever, heerlijke  stoofpotten met kalfswangetjes en verrassende desserts. Klinkende namen als Viki Geunes van tweesterrenzaak ‘tZilte, barbecue-expert Peter De Clercq en  topchef Felix Alen lieten hun ‘neuzen’creativiteit de vrije loop.

Ook de lokatie kon tellen : het Godshuis in SInt-Laureins. Dit imposant gebouw werd tussen 1843 en 1849 gebouwd om dienst te doen als een soort ziekenhuis voor mensen met moeraskoorts -een ziekte die toen nog frequent voorkwam in het waterrijke Meetjeslandse krekengebied. Later werd de bestemming een aantal keer gewijzigd van tehuis voor bejaarden en gewone zieken, tot een weeshuis en een onderwijsinstelling. na jaren van verval werd het In 1999 grondig gerestaureerd en doet het dienst als hotel, restaurant en feestzaal.

En weet je wat ik nog het leukste vond? Den drank natuurlijk! De Cocktaillovers, het professioneel shake & cocktailbedrijf van Fred Vandenhoeke zorgde voor een Daiquiri Cuberdon (op basis van Baccardi, cuberdonsiroop en limoensap). Megalekker en megaschoon.

6 reacties op ‘Cuberdons van snoep tot boek…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s