Een aanmoediging voor iedere (food)blogger

Ik weet nog hoe ik begon. Aan de keukentafel een godganse dag zoeken naar voorbeelden.    Tientallen blogs heb ik zorgvuldig ontleed. De Amerikaantjes boden wij de meeste inspiratie.  Wonderbaarlijk te zien hoe ‘huge’ zij wel waren, hoeveel volgers ze hadden én vooral hoe ze hun rol als opinion leader speelden.
Van meet af aan was Chocolate & Zucchini de foodblog van van Clotilde Dusoulier mijn grote voorbeeld. Haar vlotte schrijfstijl, de variatie die ze in haar berichten stopt en vooral het gevoel dat ze je geeft dat je precies in haar eigen  keuken staat, wisten deze foodie te behoren. Eind vorig jaar gaf ze een voordracht en deed ze de kracht en de kunst van foodbloggen uit de doeken.

Dit zijn alvast haar 10 regels die ik  bewust niet vertaald heb.  Ik heb ze enkel aangevuld met wat persoonlijke bedenkingen of ervaringen. Laat je alvast inspireren en aarzel niet om ook jouw tips of advies toe te voegen….

 1. Choose Your Focus. 

Make sure your blog has a clear focus – if you try to blog about too many different things, you might not end up doing the best job.  It should be obvious in a few minutes spent on your site what you are all about – remember, the online reader has a pretty short attention span!

Voor Cuberdon & Macaron is dit alles wat ik lekker en authentiek vind gaande van hippe recepten, leuke restaurants, authentieke producten en verhalen over echte stielmannen.

2. Look At What Others Are Doing 

Read other blogs in your niche to see what content is popular, what’s creating a buzz. Not that you should copy that but it will give you an idea of what works, what people want to read.

Inderdaad snuisteren biedt inspiratie. Ik volg heel wat blogs die mij elk op hun eigen manier inspireren. De ene voor zijn schrijfstijl, de andere voor zijn foto’s,…

3. Set Yourself Apart. Once you have an idea of your blog’s focus, make sure you set yourself apart. No one wants to read a copycat blog, right? So, what can YOU offer to this niche that’s different?

Een duidelijk idee had ik niet echt op papier. Ik had wel een vaag  beeld van waar ik naartoe wilde en ben van in het begin uitgegaan van mijn eigen sterkte : mijn authenticiteit. Niet voor niets is mijn koosnaam Anniek Authentiek.

4. Be Genuine

Creating a sense of yourself in your writing is very important. Readers want to feel they know you through your writing. People don’t read your blog to hear you trying to be someone else. Be honest. Don’t be afraid to admit you don’t know something or that some recipe was a flop. Being real is endearing.

Ook hier heb ik dezelfde ervaring, speel geen rolletje maar wees gewoon jezelf. Relativeer jezelf, het kan geweldig deugd doen. Verder bewerk ik nooit mijn foto’s. WYSIWYG is op deze blog het uitgangspunt.

5. Focus On Great Content

Great content draws in readers and sparks discussion, adding value to the online community you have created.  Try hard not to focus on the number of comments, SEO or stats.  At the end of the day, well written content will keep readers coming back.

Bij het schrijven van berichten ga ik altijd uit van de nieuwswaarde. Heeft iemand er boodschap aan? Is dit relevant voor mijn lezers? In deze tijden zijn mensen op zoek naar verhalen en daar wil ik op mijn eigen manier voor zorgen.

6. Keep Learning

Clotilde says to embrace the concept of continuing to learn – “noone knows everything about everything” and the only way to keep on growing (both as a writer and in terms of your knowledge base) is to keep making sure you are learning new things all the time.

Zelfs na bijna 2 jaar blogervaring leer ik nog elke dag bij. Niet alleen op inhoudelijk vlak maar ook technisch gebied heb ik heel wat vooruitgang geboekt. Verder spijker ik mijn kennis op alle vlakken bij. Kookboeken worden verslonden, trends opgevolgd,…

7. Give Credit Where Credit is Due

Even if you were inspired by an idea from another blogger/ writer that turned out very different from the original, give a shoutout to that person. It’s a great way to connect with those bloggers you admire.

Inspirators krijgen bij Cuberdon & Macaron ook altijd een eervolle vermelding of een link naar hun eigen blog of website. Verder onderhoud ik heel goede contacten met collega-bloggers en helpen wij elkaar waar het kan.

8. Connect

Read other writers’ work and react. You know how much you love getting comments, right? Well leave comments that add something to the discussion on other blogs. Be a part of others’ online communities, be it through blog comments, Twitter or Facebook. Be genuine and your own community will grow too.

Bloggen is een sociaal medium in de letterlijke zin van het woord. Je moet dan ook het virale effect ten volle laten spelen. Post je nieuwe berichten op Facebook en Twitter, voorzie al je berichten van de nodige tags, zorg ervoor dat je blog vermeld wordt op andere websites of blogs…

9. Keep At It

Blogging is hard work.  Be consistent (even if you just aim for one post ever week), but also know that it’s fine to take a break from time to time. No point writing if you are feeling uninspired. If you offer good content, your readers will be back even if you take a little break.

Vaak vragen vrienden mij wanneer ik dit allemaal doe. Inderdaad, het is soms even doordoen.  Het vraagt wat planning en organisatie maar het lukt wel. Vaak schrijf ik op vrije momenten (vooral op woensdag en in het weekend) en plan ik wekelijks welke berichten op welke dagen zullen verschijnen. Verder zet ik ook veel berichten eerst ‘de concepten’ en laat ik ze een tijdje rijpen. 

10. Have Fun

Keep it fresh – shake things up a bit. Try something different – chances are that if you are having fun with it, your readers will appreciate and enjoy.  Clotilde started her “Edible Idioms” series just for fun and it has become an integral part of her blog because readers enjoyed it so much!

Humor werkt op een blog altijd. Zo vind ik de titel van een bericht heel belangrijk en wil ik er altijd een vleugje humor instoppen. Ook foto’s zijn op dit vlak perfect. Zo publiceerde ik ooit een voor – en na foto van het eten van fruits de mer en schreef ik een artikel over keukenaccidentjes. 

Een reactie op “Een aanmoediging voor iedere (food)blogger

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s