Kerstbier = bier met ballen

Wist je dat ze in Noord Europa  een lange traditie hebben in het brouwen van stevige winterbieren?  Deze brouwsels waren vooral bestemd voor hun beste klanten en de arbeiders van de brouwerij. Voor de productie werden de beste mouten en de pas geoogste hop gebruikt, dikwijls aangevuld met kruiden en specerijen. Elke brouwmeester kon met dit bier zijn brouwkunst etaleren. De productie startte in oktober, zodat ze rond Kerstmis, na twee maanden rijping, perfect op dronk waren. Doorgaans waren het bieren van hoge gisting die met verschillende moutsoorten werden samengesteld: bleke moutsoorten voor de krachtige smaak en gebrande moutsoorten voor het rijke aroma, een zoet smaakaccent en de donkere kleur. De verse hop gaf een fijne bitterheid die voor het evenwicht zorgde…. (aldus deze wijze bron)

Ook in mijn eigen streek hoef ik niet ver te zoeken om een lekker winterbiertje te vinden. Mijn préferé op dit vlak is het kerstbier van Brouwerij Slagmuylder.  Deze kleine familiebrouwerij is sinds jaar en dag een begrip in onze streek. Naast hun Slagpils en de alom geprezen Witkap pakken ze ook uit met 2 seizoensbieren, ééntje met Pasen en een ander met Kerstmis. Hun kerstbier is één van de weinige blonde kerstbieren van lage gisting. Het wordt in september gebrouwen met streekeigen ingrediënten. Het bier wordt niet gepasteuriseerd en rijpt meer dan 2 maanden. Ideaal gezelschap dus om deze donkere winterdagen door te komen…Santé

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s