De Vitrine = Ongedwongen Top

Met je man naar ‘t Glazen Straatje gaan en De Vitrine binnenstappen. ‘n Mens zou voor minder panikeren. Ware het niet dat De Vitrine een totaal andere beleving is…. Deze oude slagerij in de Gentse rosse buurt is de nieuwe, laagdrempelige zaak van Flemish Foodie Kobe Desramault. Met schoon volk in de keuken brengt hij wat de stropkesstad nodig had, vernieuwende gastronomie in een authentiek kleedje!

Voor deze beenhouwersdochter was het een beetje thuiskomen. We namen ons aperitief aan de toog. Zo tussen het gedroogde spek en de saucissen zou ik wel de ganse avond kunnen blijven plakken. Wij kozen een glaasje bubbels en een uitgebreid charcuteriebord met huisgemaakte rillette (die voor mij wat pittiger gekruid mocht zijn), gedroogd Westvlaams rundvlees (echt top), sneetjes saucisson, pickles, mosterd en gepekelde worteltjes. Mijn man en ik vlogen er als zotten op….

Na een tiental minuutjes was ons tafeltje vrij en werden wij doorverwezen naar de eetzaal. Daar hadden ze mij nu toch wel op hét beste belevingsplaatsje gezet : net naast de open keuken met het beste zicht op de swingende chefs. Wat wil een foodie nog meer. Een kaart om uit te kiezen was er niet. Gewoon één menu voor 45 euro. Dit kregen wij zoal voorgeschoteld :

Brandade van kabeljauw, Barbarakruid, raap, walnoot en cabriogand

 Kalfsmerg, spruitjes, kool, bouillon en dooier

Ragout van ree, aardpeer, gepekelde peer en jeneverbes

De koks brengen het eten zelf aan tafel en vertellen met veel passie voor hun creaties. Iedere keer gaf ik mijn ogen de kost en luisterde ik met ingehouden adem naar hun verhaal.  Toegegeven, het menu was een uitdaging, een kennismaking met nieuwe smaken en bereidingswijzen. Op het einde had ik het gevoel een culinaire grens verlegd te hebben.

Ook naar ‘het kleinste kamertje’ gaan is bij De Vitrine top. Zelf als je niet moet, ga toch. Het is op de eerste verdieping en langs een stokoude trap kan je genieten van prachtige beenhouwersportretten. Bovendien is er aan de vrouwenkant een groot raam waardoor je recht de keuken inkijkt. Ook hier had ik de rest van de avond kunnen blijven staan. En kijken. Naar hoe stevig het er daar beneden aan toe gaat….

Afsluiten deden we aan dezelfde toog als waar de avond begon. Met een lekkere muntthee en een geweldig babbel met de barman…

Bedankt chef en team, het was geweldig… tot een volgende keer!

4 reacties op ‘De Vitrine = Ongedwongen Top

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s