Stoofpot van haas met gnocchi

In deze gure wintertijden ben ik een echte liefhebber van stoofpotten. Groot, klein, wild of op ’t gemak ze kunnen mij allemaal bekoren.  Deze stoofpot stond op het menu van onze voorbije kookles. Voor mij was het een eerste maar aangename kennismaking met de stoofkwaliteiten van de snelle viervoeter….

Wat heb je nodig? 1,5 kg hazenboutenvlees, 1 ½ l wildmarinade (rode wijn, aromaten, kruiden), 400 g bospaddenstoelen, 100 g zilveruitjes, 100 g spekblokjes, bruine roux, veenbessencompote of donkere chocolade, boter, suiker, peper en zout

Hoe ga je te werk? Laat de hazenboutenvlees 24 u marineren in de wildmarinade. Dep het vlees droog en bak kort  aan in een gietijzeren pot. Doe hetzelfde met de groenten uit de marinade. Kruid met peper en zout. Overgiet met een ½ l marinade en 1 l wildfonds. Laat enkele uren zachtjes stoven tot het vlees mals is. Schep het vlees uit de saus en laat deze inkoken.Breng op smaak met veenbessencompote of de donkere chocolade.

Bind met de roux en doe het vlees terug in de saus. Leg de zilveruitjes enkele minuten in kokend water. Glaceer de zilveruitjes in een pannetje  met 1 el water, 50 g boter, 1 koffielepel suiker en een snuifje zout.De uitjes mogen gekaramelliseerd zijn.

Bak de spekblokjes in wat boter tot ze krokant zijn. Bak de boschampignons gedurende een 5-tal minuten Kruid met peper. Doe uitjes, spekjes en champignons bij het vlees.

Wat heb je nodig voor de gnocchi? 1,5 kg grote bloemige aardappels, 400 g bloem, 4 eieren

Hoe ga je te werk? Schil en kook de aardappels en laat na het afgieten tot wat afkoelen. Hoe warmer je de aardappelen  kan verwerken hoe beter het resultaat. Pureer de aardappelen voeg geen melk of water toe! Doe de puree in een grote schaal en laat verder afkoelen. Voeg de bloem en de eieren toe en roer tot alles goed is vermengd. Knijp samen tot een bal en kneed het deeg op een goed bebloemd werkblad totdat het enigszins elastisch is geworden, ongeveer 5 minuten. Als het deeg plakkerig is voeg dan nog wat bloem toe.

Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken en rol deze stuk voor stuk uit tot een lang lint van ongeveer 2 cm doorsnee. Werk aan een stuk deeg tegelijk, laat de andere stukken rusten onder folie of een theedoek zodat ze niet uitdrogen.

Snij het lint in gelijke stukjes van ongeveer 2-3 cm. Geef de stukjes de vorm die je wilt. Geef de gnocchi wat textuur door ze over een raspje of een vork te rollen.

Breng een grote pan gezouten water aan de kook. Als het water goed kookt voeg de gnocchi toe en laat 8-9 minuten koken of tot ze boven komen drijven. Schep de gnocchi uit het water met een schuimspaan en leg ze in een schaal. Doe niet te veel gnocchi tegelijk in het water, afhankelijk van de grootte van de pan, ze moeten vrij kunnen ‘zwemmen’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s