Varkenskroontje met een pittige Gentse schwung…

Met de komende feestdagen in het vooruitzicht plan ik altijd de nodige ‘try-outs’. Nieuwe kookboeken worden aangeschaft, originele recepten uitgeprobeerd en minder bekende producten aan een smaaktest onderworpen….  In de supermarkt ontdekte ik onlangs het varkenskroontje. Dit edel stukje vlees wordt versneden uit de rug van het varken en heeft nog beentje en een smaakvol laagje vet….Redenen genoeg voor deze foodie om dit eens uit te proberen.

Ik twijfelde tussen een bereiding waarbij je het varkenskroontje in een kruidige zoutkorst bakt, maar koos uiteindelijk toch voor een recept – garen op lage temperatuur- die mijn collega en tevens notoir foodie mij bezorgde. “Het enige wat je voor dit recept nodig hebt, is tijd” gaf hij er nog als extra tip bij. En inderdaad door het kroontje de tijd te gunnen om op lage temperatuur te garen, tover je een heerlijk én sappig feestgebraad op tafel en heb je bovendien heel veel tijd om te aperitieven…..

Wat heb je nodig?  een varkenskroontje van 800g à 1 kg, boter/olie, Gentse Tierentyn-mosterd en kruiden (tijm, rozemarijn), peper, zout 1 dl. Sherry, 1 sjalot, 2 dl (lichte) culinaire room en verse peterselie en/of dragon

Hoe ga je te werk? Neem het vlees een uur vooraf uit de koelkast zodat het wat op temperatuur komt. Verwarm de oven voor op 80 graden, en plaats ook de ovenschaal waarin het vlees moet garen in de oven. Kruid het vlees en schroei het in een hete pan gedurende 10 minuutjes aan alle zijden dicht. Gebruik bij voorkeur geen antikleefpan omdat de braadresten de basis voor de saus vormen.

Strijk het kroontje nadien in met mosterd en de kruiden, leg het in de ovenschaal, overgiet het met het braadvocht uit de pan, en plaats het in de oven gedurende een drietal uren. Intussen snipper je het sjalotje heel fijn en stoof het aan in de braadpan. Blus met de sherry, schraap de braadresten los, en laat ongeveer de helft inkoken. Voeg dan de room en een tweetal eetlepels mosterd toe. Laat dit inkoken tot de gewenste dikte, kruid met peper en zout bij naar smaak, en neem van het vuur.

Vlak voor opdienen breng je deze naar het kookpunt en voeg je de verse gehakte peterselie en/of dragon toe. Alvorens te versnijden laat je het stuk nog een kwartiertje rusten in aluminiumfolie. Serveer met een feestelijke aardappelbereiding en seizoensgroenten naar keuze.

Een reactie op “Varkenskroontje met een pittige Gentse schwung…

  1. Klinkt ongelooflijk lekker! Wij probeerde deze week ook een varkenskroontje uit, maar met een zachte mosterdsaus en savooikool. Ook heel lekker. Volgende keer komt jou receptje op het menu!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s