Thanksgiving volgens Robyn

Komende donderdag proppen de Amerikanen zich massaal vol met ‘stuffed turkey, yams en cranberries. Omdat wij het gebruik niet kennen schreef Robyn, onze Amerikaanse vriendin dit sfeerverslag over de meest luie dag van het jaar…

Moet ik nu zeggen wat ik echt vind van het verhaal achter Thanksgiving? Ik heb nu juist gelezen wat Wikipedia erover zegt en het klopt 100%. De dag heeft zelfs roots in Leiden in Nederland. Maar uiteindelijk is het een oogstfeest wat je over ter wereld vindt in deze periode van het jaar.  En ja hoor, we kijken altijd naar ‘football’ en we eten veel te veel.

Maar ik ga jullie ook een geheimpje vertellen: omdat we ‘s middag eten, rond een uur of 1 (mijn ma staat op om 5u om de kalkoen te prepareren (stuffing! mmm) en op tijd in de oven te schuiven), kringen we ‘s avonds altijd terug honger (of goesting) . Dan schuifelen we één per één naar de keuken om ons een ‘turkey sandwich’ te maken met de restjes van de kalkoen: twee sneetjes geroosterd witbrood, veel mayonaise, wat koude kalkoen reepjes, zout & peper en that’s it. Hééérlijk simpel. 🙂 en dan terug naar de zetel. Het is de luiste dag van het jaar (voor mijn moeder toch niet) behalve voor die 2 uurtjes waar we aan de afwas besteden.

what-will-you-have-for-thanksgiving-dinner-turkey-obama-putin

Wat maakt ze allemaal klaar? Aardappelpuree met gravy (dikke saus), zoete aardappelen (die we ‘yams’ noemen) in de oven met een laagje marshmallows daarop (de marshmallows smelten een beetje en worden gouden bruin en lekker knapperig), boontjes (green beans) gemengd met een champignon roomsaus en een laagje gefrituurde uien bovenop, warme veenbessen (cranberries) – lekker zuur, passen perfect bij kalkoen -, en dan stuffing natuurlijk (een mengeling van uien, selder, boter, kippenkruiden, en brood) die al die tijd in de kalkoen had om de sappen op te nemen. De bedoeling is dan om uw bord te overladen en te eten tot je de knop aan je broek moet opendoen maar het is allemaal ok omdat we dankbaar zijn.

Maar er is ook een keerzijde aan de medaille. Al die dingen kunnen kant-en-klaar gekocht worden. Alles in Amerika moet sneller en gemakkelijker… We noemen dit  ‘instant’. Vandaar hebben we ‘Stovetop Stuffing’ (uit een doos), ‘Pumpkin Pie filling’ (uit blik), ‘Campbell’s Cream of Mushroom Soup’ (ook uit blik), diepvries boontjes, zelfs veenbessen uit blik!! Jakkes, ik weet het. dat ding valt eruit in één wiebelig geleiachtig stuk en blijft de vorm van het blik behouden. Alles, maar dan ook ALLES kan uit een blik, doos of de diepvries komen. Triestig maar dat is de donkere kant van Thanksgiving. Gelukkig zijn er nog mensen als mijn moeder die niet kiezen voor de rap klare versie en alles vers bereiden.

Geschreven door Robyn, onze partner in (foodie) crime

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s